Förstår inte hur dom menar, Del 2

Det är något konstigt även med dagens forskarinlägg från två religionsvetare på debattsidan. Inledningsvis kan man ju hålla med. Skilj på religion och person. Kritisera enskilda personer eller handlingar istället för att skylla på den religiösa tillhörigheten.

Är dock inte helt med på deras tanke att människor skapar religion genom sina handlingar snarare än att religion bestämmer hur individer handlar. Det är inte så enkelt. Men, det märkligaste argumentet i artikeln är:

”När man vill förpassa religion från det offentliga rummet lyfter man fram burkan som exempel, men tänker inte på att man då också måste förbjuda folk att bära vigselring på jobbet.”

Hur gick den konsekvensanalysen ihop? Är man emot burka så MÅSTE man förbjuda folk att bära vigselring? Måste man? Men om man gift sig borgeligt då? Spelar det någon roll? Här blev det bara helknasigt.

Märkligast i ovanstående utsaga är dock att dom gör precis det som hela inlägget säger att man inte ska göra. Klumpar ihop sina motståndare som religionsfientliga och drar en massa slutsatser. Men var det inte personer vi skulle prata om? Enskilda handlingar? Sluta tillskriva och skylla beteenden på en viss grupptillhörighet?

Detta är ett viktigt ämne. Det är väl därför man blir lite fundersam. Två religionsvetare?

Angående burka och beslutet i Frankrike. I en svensk morgontidning intervjuades en fransyska i burka, ensamstående med tre barn, konvertit. Det är klart att hon ska få ha sin burka. Men låt oss inte glömma att det även finns muslimer som kämpar hårt för att få bort detta plagg. Att strida för att få bort burkan ur det offentliga rummet behöver inte vara uttryck för främlingsfientligt eller religiös fobi, det kan tvärtom vara en viktig markering och ett sätt att stötta många muslimska religiösa kvinnor som kämpar för förändring. Prästen Annika Borg skrev klokt om detta. Länk nedan.

Läs mer:
Det går utmärkt att kritisera religion (SvD)

Bra frankrike (Annika Borg)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s