Hur vet du att du finns?

Ja, den frågan kan man ju alltid försöka besvara. Och inse att det alltid kommer att finnas någon som vill motbevisa en. Vad är det att vara medveten om sin existens, om sin omgivning? Svaren går isär. SvD:s Idagsida skriver om medvetandeforskning. I den inledande artikeln får tre personer definiera ordet medvetande. Redan där blir det problematiskt.

Narkosläkaren talar ur sin erfarenhet om förändrade medvetandetillstånd, om människor som betraktat sig själva vid återupplivning, om parallella och separata verkligheter. Medvetandet är ett mysterium, säger han. Religionspsykologen talar även han om mystik. Tar in den mystika religiösa erfarenheten som ett komplement till förnuftet. Båda behövs. Kan medvetandet vara skiljt från hjärnan och finnas i universum, som en världssjäl som genomsyrar allt? Som ett med-vetande? Så professorn i neurovetenskap, som ser medvetande som ett biologiskt fenomen, nervkopplingar i hjärnan. Allt kan inte förklaras, men medvetandet kommer kunna förklaras, när vi väl löst alla delproblem.

Vad är ett medvetande? Finns det ett med-vetande?

Själv faller tankarna till den bönbok jag umgåtts med den senaste tiden skriven av en biskop emeritus som ofta närmar sig de religiösa mystikerna. Apropå vår tid talar han om misstaget att göra förnuftet till ett hinder för tro. Det är inte vårt förnuft som hindrar vår tro, det är vår brist på förnuft. De flesta av oss är helt enkelt inte förnuftiga nog att se bortom vårt snäva förstånd. Vi fastnar där. Jag fann den tankegången befriande. Den gav mig vingar.

Är förståndet något som begränsar vår förmåga att förstå medvetandet? Eller är det genom förståndet vi förstår medvetandet? Tja, om det tvistar de lärde. SvD skriver: ”Kan forskningen ge svaret? Eller är medvetandet något mer än vad människan kan mäta?”

Har verkligen ingen aning. Sitter här och inser att jag nog inte ens vet att jag finns, apropå artikelns inledande fråga. Men, jag tror att jag finns. Tänker mig att det är en början, oavsett allt.

Läs mer:
Hur vet du att du finns? (SvD)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s