Den blomstertid nu kommer…

Med bara några veckor kvar till sommarlovet så kommer den igen. Debatten kring barnens skolavslutning. Ska den vara i en kyrka, eller inte? Kan vi sjunga Den blomstertid nu kommer, psalmen, eller ska det vara Idas Sommarvisa för hela slanten?

Så här skriver Norran: ”Kyrkan låter inte skolan ha sin avslutning där om inte det kristna budskapet finns med. Det är ett krav som skolledningen inte kan acceptera. Skolan stödjer sig på en lagstiftning som tydligare markerar att undervisningen inte får vara konfessionell och ha religiösa inslag. Ingen ska heller känna sig utestängd från skolavslutningen.”

Vem har rätt?

Bör man som kyrka låna ut kyrkan som en lokal för skolan att använda? Och tar det verkligen bort det kristna budskapet? Kyrkobyggnaden är väl i sig ett uttryck för det kristna budskapet? Vet att det finns skolor som vill vara i kyrkan så länge det inte finns en präst där som ber en bön eller välsignar. Hur ska man, som kyrkoherde förhålla sig till det?

Vet inte om det finns direktiv kring detta, men jag tycker att han har en poäng, kyrkoherden som hävdar kyrkans rätt att vara just kyrka.

”Kyrkan har ett budskap, både kyrkorummet och det talade ordet ska finnas där. Om man inte delar den synen måste man se sig om efter en annan lokal.”

Ser nu att även kyrkorådet i Ramnäs gjort samma bedömning. Tror att det är bra.

Läs mer:
Skolavslutning i kyrkan stoppas (Norran)
Kyrkan eller inte (Norran)
Kluvet för präst på skolavslutning (Dagen)
Skola stoppar prästtal (Kyrkans tidning)
Kyrkoråd ger kommunen nej till avslutning i kyrkan (Dagen)

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s