Förlåtelsens gräns och möjlighet

Kungen vill nu återgå till ordinarie arbetssituation säger hovets presstalesperson. Jag förstår honom. Men går det? Hur skulle det gå till? Har inte synen på kungen så radikalt förändrats att det liksom är kört nu?

Tänker på förlåtelsens gräns och människans behov att sätta en sådan gräns. På journalistiska drev. Måste kvällstidningsjournalister hänga ut människor som kungen? Hamnade i samtal med en präst idag om drevet mot ‘sexprästerna’ i Aftonbladet? Var det nödvändigt? Kan man förlåta? Prästen har återgått till sin ordinarie arbetssituation, måste Aftonbladet då hänga ut? Handlar det om attacker mot kyrkan? Vad hände med det ursprungliga offret, kvinnan? Är prästen nu att anse som ett offer för kvällstidningshyenor? Vem ska man ta hänsyn till? Det är lätt att slinta till, hamna fel.

Sitter man utanför har man naturligtvis inte tillgång till all information. Och som journalist vet jag att det vinklas och vrids i säljande syfte. Samtidigt är verkligheten aldrig objektiv. Skickar man fyra journalister att göra ett porträtt av en människa kommer de tillbaka med fyra olika texter. Ungefär som evangelisterna i Nya Testamentet. Det sägs att en skribent bara äger sin text till femtio procent, resten är läsarens fabrikation.

Den oändliga förlåtelsen finns hos Gud, det är jag övertygad om. Människans förmåga att förlåta brister, har en gräns. Är kluven inför drev, men tänker ändå att de ibland behövs och att de kan leda till förändring. De kan även tvinga oss att fundera över var våra egna gränser går. Och vilka konsekvenser det får. Det är bra. Vem vill vi se upp till? Vad kan man lita på? Vad är viktigt? När tappar man förtroendet så till den grad att det inte går att återställa? Bra sansat inlägg på Expressen kultur idag angående kungen. Länk nedan. Prästen som inledde en mångårig relation med sin konfirmand verkar helt ha saknat gränssättningsförmåga, och det är riktigt farligt. Kyrkan är viktig för mig. Därför går jag igång på detta. För hur jag än vrider och vänder på det så undrar jag, som medlem: Hur kunde kyrkan tillåta denna människa att fortsätta verka som präst?

Läs mer:
Kung i baren (Expressen)

Kungen vill nu återgå till ordinarie arbetssituation (Expressen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s