Böcker, böcker, böcker

Fyra för priset av tre. Det blev åtta för priset av sex. Känns rikt med en sådan generös hög olästa att ta in i sommaren, även om det blev lite få kvinnor. Vad blev det då?

Sofie Oksanen: Utrensning – vann Nordiska rådets litteraturpris och känns som borde läsa. Dessutom skrev Stig Larsson att han var överlycklig över att ha läst så …..

Johan Theorin: Blodläge – har läst båda hans tidigare Ölandsdeckare och helt ok. Gillar deckare. På sommaren. Och har ingenting emot onaturliga spökhistorier heller.

Jonas Jonasson: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann – borde ha läst redan förra sommaren, men det blir som det blir. Givet alla lovord känns det som risk för besvikelse.

Zac O´Yeah: Mahatma! Eller konsten att vända världen upp och ner – det finns en kvinnlig konstnärinna som jag lärt känna för att vi båda har en förkärlek för att fira lunchmässa. Vi ses ibland måndagar i Gustav Vasa vid Odenplan, eller tisdagar i Maria Magdalena via Mariatorget. Ibland även i Medis. Hon simmar, som jag. För säkert två år sedan sa hon, apropå andlig törst, och för att vi insett att vi är båda är så pinsamt extremt törstande, och för att vi båda undrar varför vi blivit som vi blev, och för att vi båda undrar: Varför möter vi en kyrka som inte vill möta oss i just detta: Vår andliga längtan. Hon sa; Har du läst Zac O’Yeah? och rekommenderade hans: Guru: En resa i underlandet. Den fanns inte inne. Allt har sin tid.

Andrew Brown: Fishing in Utopia – Sweden and the future that disappeared – har helt missat denna bok innan jag såg den på Akademibokhandeln idag. Finner det intressant att läsa om hur andra uppfattar oss. Dessutom är den prisbelönt. Handlar om tiden kring Palmemordet. Gillar titeln med. Mycket.

Paul Auster: Sunset Park – han spottar ur sig böcker och jag är en sucker. Läser allt. Gillade inte så mycket hans förra Invisible men han har skrivit tillräckligt mýcket intressant för att alltid intressera. Köpte denna i hardcover sist jag var i USA men glömde den där innan jag hann läsa. Nu blir det av.

Peter Robinson: Bad Boy – ytterligare en sådan där deckarförfattare som höjer sig över, i min mening då, mängden. Gillar honom. Ser fram mot.

Joyce Carol Oates: Little bird of heaven – låter damerna omringa läslistan. Imponeras av JCO. Hennes produktivitet. Stundtals lysande, ibland fantastisk, aldrig dålig. I en helt egen liga.

2 comments

  1. Skön lista.
    Oksanen levererar minsann men hundraåringen kan du ta och begrava, grym besvikelse.

    Trevlig läsning i sommar……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s