Ett steg i rätt riktning

Jag har bara röstat i Kyrkovalet en gång och röstade då på POSK (Politiskt obundna i Svenska kyrkan). Det var en proteströst mot den partipolitiska kyrkan, så ser det som ett bra tecken i tiden att partierna funderar kring deras medverkan i kyrkovalet. Hoppas andra partier gör likadant. Det har ändå gått 11 år sedan stat och kyrka skildes åt och tror att varje försök att avpolitisera kyrkan stärker kyrkan på sikt.

Läs mer:
Moderaterna ratar Svenska Kyrkan (SvD)

5 comments

 1. Nu kommer nog partiernas/statens ockupation av Svenska Kyrkan ändå att fortsätta eftersom moderaterna bara kommer att omorganisera sig och dyka upp under en ny förkortning (kanske MISK) liksom folkpartiet och vänstern (FISK och VISK) gjort. Visst är det ett steg i rätt riktning, men ännu är det långt till att låta Svenska Kyrkan vara det hon är kallad till: ett trossamfund baserat på bekännelsen till Jesus Kristus som Herre och Gud.
  Visst skall vi glädja oss åt det lilla steget, men ännu viktigare är att, liksom du gjorde, stödja de helt kyrkliga nomineringsgrupperna (t.ex. POSK).
  Men vägen till en befriad Svenska Kyrkan är tyvärr lång!

  1. ”.. trossamfund baserat på bekännelsen till Jesus Kristus som Herre och Gud…”

   En församling som ENBART består av ”bekännande Kristna” kan med lätthet inför en organisation som är baserad på dess och medlemmarnas tro.
   DVS en teokrati. Demokratin är för politiken och politik hör inte hemma i en församlings INTERNA verksamhet.
   /Lars

 2. Carolina, vi som varit kyrkopolitiker ett antal år brukar skratta när man säger att POSK och Frimodig kyrka är opolitiska!
  FiSk har ingen koppling till fp, bara till namnet, och den tid (före FiSk-tiden) då jag satt på s-mandat i församlingar fanns ingen som helst koppling till s-kommunen. Detta var bara ett forum att nominera från.
  Jag har också träffat på ex. många moderata kyrkopolitiker som inte alls är aktiva i Moderaterna. Så allt det där pratet om politiken i kyrkan får man nog ta med en nypa salt!

  1. Kyrkopolitiker borde avskaffa sig själva., helst gå ur en församling om de inte är troende.
   En församling som tar emot icke troende motverkar apostlauppdraget och därmed sin egen kristna auktoritet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s