Prioriteringar

IMF har haft möte i New York med fokus på Grekland. Tongångarna är prövande, som ville man förbereda. ”Europas banker skulle utan större svårighet överleva ett scenario där Grekland ställer in betalningarna”, säger IMF. Det är väl ingen som riktigt kan förutspå vad som skulle ske om ett EMU-land konkursar? USA kunde inte förutspå konsekvenserna av att Lehman Brothers tilläts konkursa för tre år sedan. Man trodde att marknaderna skulle klara det. Det gjorde dom inte. Många argumenterar för att USA gjorde fel. Nu talar vi om ett land.

I samma veva berättar IMF att de utökat sitt stöd till Afrikas horn – från 500 miljoner dollar till 1.8 mdr dollar (ca 10 mdr SEK). Det är naturligtvis bra. Samtidigt ligger hjälpinsatserna för Grekland, hitintills, på 60 mdr euro (ca 600 mdr SEK). Det kallas för lån. Men det verkar ju inte som någon längre tror att Grekland kommer kunna betala tillbaka. Inte ens IMF. Kunde vi ha skickat en del av de pengarna till Afrika?

Vet att jag blandar äpplen med päron här, men ändå. Detta är hur mänskligheten prioriterar. Vi räddar banksystemet till vilket pris som helst, och visst finns det en poäng i det, utan ett fungerande banksystem inget företagande, inga jobb. Har vi inte en stark ekonomi i norr blir det inga pengar över till afrika. Men ändå? Någonting felar här.

På samma sätt som: Vi som är föräldrar säger ofta att det viktigaste vi har är våra barn. Ändå lever vi i ett samhälle där vi betalar oändligt mycket mer till de som förvaltar våra pengar (fondförvaltare, pensionsförvalatre, bankmän) än till de som tar hand om våra barn (förskolepedagoger, lärare, fritidspedagoger). Hur blev det så?

Läs mer:

Ökat stöd mot svälten i afrika (Svd)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s