52 böcker på 52 veckor: Bok 3: Himmel över London

Har inte haft ork att läsa annat än otroligt lättlästa typ Lehane, men var i Göteborg över helgen och passade på att checka ut en bok från Akademibokhandelns läsecirkel. Läste den på tåget tur och retur. Himmel över London. Den hade kunnat vara bra. Men det blir för krångligt, för invecklat, för mycket meta, för förvirrat.

SvD ger boken strålande betyg. En litterär bladvändare. ”Det gäller för läsaren att hänga med, och en och annan kanske tycker att det är i krångligaste laget, även om den som läst sin Gide (”Falskmyntarna”), Lars Gustafsson, Auster och Borges, efter ett tag genomskådar upplägget och den sinnrika kompositionen. En metaroman, således, en roman om en roman som kommenterar sin egen tillblivelse.”

Ja, men denna roman vill inte bara kommenterar sin egen tillblivelse, den gör den till berättelsens kärna. En författare som förlorar kontrollen över sin skapelse. Ja, det hade kunnat bli bra. Och, jag kan min Auster, min Borges, men Nesser spelar inte i den ligan. Ledsen.

Lämnade tillbaka den idag, och fick med mig hem Läckbergs Änglamakerskan. Jag har inte läst henne så mycket, men eftersom alla andra har så varför inte. Ska sitta på tåget imorgon t-o-r Gävle och något behövs ju för att fördriva tiden.

Läs mer:

Himmel över London (Adlibris)

Litterär bladvändare (SvD)
Göran Greiders recension (DN)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s