Att värna om det som vi villa kalla för heligt

Känner mig nöjd efter att ha skickat in den sista artikeln för denna månad med flera dagar till godo. Den handlade om kristendomens relation till kroppen, idag och genom tiderna. Är kristendomen en kroppsfientlig religion, eller inte? Ja och nej, får man kanske säga. Oktober har varit lite slitig. Imorgon ska jag ägna mig åt kroppen – pool, bastu, massage, mässa, bra lunch på Blå Porten och sedan promenad runt Djurgården.

Sitter och slösurfar och läser rapporterna från dagens kyrkomöte. Hetsigt kring utlandskyrkan. Debatt kring vigningsrätten och så skolavslutningar i kyrkan. Det sista funderar jag kring. Kan se båda sidorna. Men fastnar i: Vad gör det med prästerskapet om det tvingas vara inbjudande men inte får utöva sitt kall? Vad gör det på sikt? Å andra sidan kan jag också se poängen i att vara generös i detta, i att upplåta byggnaden. Varför inte?

Men, faller ändå i kategorin med de som ser risker i att prästerskapet, kyrkan, devalveras. Vad kommer framtidens generation ha för relation till kyrkorummet? Det var en plats där vi spelade gitarr och hade skolavslutning. Var det det verkligen det vi ville förmedla, som kyrka, som kristna?

One comment

  1. Jag tror att det hänger ihop alltihop med hur kyrkan betraktar sig själv i andra fall också. Självsynen ställs på sin spets i frågan om skolavslutningarna, och om religionsdialogen med muslimerna (mest famöst förstås när en församling betalar lönen för en imam). Det finns en sådan förvirring om vad kyrkan är och vad man ska vara till för. Man måste ha en grundläggande hållning som präst och anställd när man ställs inför sånt här, oavsett hur man resonerar, har man inte det så fladdrar diskussionen bara runt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s