Att vara kristen är så mycket större

”Det är illa om det där ‘inte-längre-medlem’ skulle spela in. Att vara kristen är så ohyggligt mycket större än medlemskap i Svenska kyrkan, och så mycket viktigare. Och det borde även Svenska kyrkan förstå.”

Skrev så i en kommentar på Fjärde väggen just nyss. Mer än så blir det inte skrivet idag.

Läs mer: Debattregler i Stockholms Stift (Fjärde väggen)

8 comments

 1. Min kommentar har inte nån särskilt anknytning till ”Att var kristen är …”. För en tid sen lyssnade jag på Teologiska rummet. Utöver programledaren var Owe Wikström, en bekännande jude och en religionsvetare.med i programmet. I slutet berörde de, helt flyktigt, frågan om hur undren i bibeln bör tolkas och om jag uppfattade rätt var de alla överens om det bör tolkas som metaforer. En sån tolkning känns helt rätt för mej och jag undrar hur du tolkar bibelns under? Det är säkert frestande för dej om du väljer att svar, att tala i allmänna ordalag, dvs säga nåt i stil med man får tolka bibeln som man vill men jag utgår från att du har en egen åsikt och jag är intresserad av den./Sture

  1. Sture,

   Ja, vad ska man göra med bibelns under – tänker mig att du syftar till historier som jungfrufödseln, Jesus går på vattnet, uppväcker de döda – och visst kan man läsa dem som metaforer. Själv är jag inte ‘framme’ i mitt förhållningssätt. Ungefär så här blir nog mitt tråkiga, och kanske tudelade, svar: Ja, jag har nog en tendens i min bibelläsning att läsa undren som metaforer, men utifrån det vill jag inte dra slutsatsen att de bör tolkas som, eller enbart handlar om, metaforer.

   Tänker mig att om jag nu tror på, och bekänner, en Gud som skapade världen, ja, vad är då en graviditet? Egentligen? Så ja, jag vill nog tro på en Gud som kan utföra mirakler, att undren i någon mening är mer än metaforer, men är inte riktigt där. Tänker mig dock att om jag ger upp den möjligheten (att undren bär en sanning som jag i nuläget inte fattar eller kan tro på) så finns en risk att jag reducerar Gud. Eller något sådant.

   1. Bra svar, så tänker jag med ungefär. När det gäller undren är jag agnostiker, brukar jag tänka, fast jag är en troende när det gäller Gud. Jag var inte med när Jesus gick på vattnet och har ingen anledning att spekulera i exakt hur det var. Jag läser vad det står och låter det påverka mig på den plats i tiden som jag är nu, men tycker inte att jag måste bilda mig en uppfattning om det.

 2. I en predikan häromsistens tog prästen upp det där med att Jesus gick på vattnet. Han flyttade fokus till: VARFÖR gick han på vattnet? Jo, för att hans vänner behövde det. Och han kunde. Han gjorde det inte för att stajla, han gjorde det för att han behövde.

 3. Carolina, tack för schysst och överraskande snabbt svar. Som icke troende är det naturligt för mej att se undren i Bibeln med samma ögon som de flesta av oss betraktar t ex nordisk eller grekisk mytologi.
  Det finns en uppenbar likhet mellan bibelns under och mytologiska berättelser: naturlagarna gäller inte. Det hindra dock inte att under/mytologi kan visa oss på andra ”sanningar”, på samma sätt som poesi, prosa och teater eller konst i vid bemärkelse kan göra..
  Sture

  1. Sture,

   Hur märkligt det än kanske låter i dina öron så tycker jag också att det är intressant hur dessa berättelser går igen i mytologin och ser även ganska stora likheter religionerna emellan – det finns en resonans eller botten där som är samma (evig?) även om berättelserna är olika – det Jung kallade för det kollektiva medvetandet, och det som jag då kallar Gud.

   1. Carolina, jag tycker inte att det låter ett dugg märkligt!
    Livsvillkoren är i allt väsentligt lika och då är det inte så konstigt att
    tankar kring de stora frågorna som kärlek, ondska, liv och död är oberoende av tid och rum och de mytiska berättelserna kretsar kring dessa frågor. /Sture

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s