Islamisk finans: Tid är pengar, nej, tid är liv!

Islamisk finans. Vad är det? Sitter och läser på – det handlar om finansiella tjänster grundade i sharialagarna. Fick en förfrågan om en artikel i ämnet från en PR-byrå som jag brukar jobba med och projektledaren var påtagligt nöjd med att han lyckats ragga fram en ekonomijournalist med en teol. kand. (vilket inte är sant för jag har kvar att skriva uppsatsen, men jag har läst fördjupningskursen i Islam).

Det sker väldigt sällan att mina teologiska studier ger plus i kanten för corporate uppdrag, tror att detta är första gången. Läser på. Gillar att befinna mig i detta inledningsskede, ett nytt ämne. När jag började arbeta innebar det att man gick till biblioteket och lånade mikrofiche eller CD-ROM:s, eller krångliga Nexus-Lexus. Tack Google.

Finner följande i en SvD-artikel:

”Det allra viktigaste särdraget hos islamisk finans är förbudet mot ränta. Eftersom pengar i sig inte kan uppfylla några mänskliga behov (man kan inte äta eller kläda sig i pengar), heter det inom islam att pengar saknar egentligt värde. Därför är det förbjudet att göra vinst på pengar i sig genom exempelvis utlåning eller handel med pengar. Detta innebär en tydlig skillnad i synen på pengar i den islamiska världen jämfört med västvärlden. I väst underförstås pengars egenvärde och det faktum att pengar växer över tid genom ränta i uttryck som ”tid är pengar”. Inom islam lyder uttrycket istället ”tid är liv”.”

Läs mer:
Islamisk finans kan blomstra efter arabisk vår (SvD)

9 comments

  1. Det är intressant – inte minst synen på pengar – och inte minst som en motpol till västvärldens banker som ompacketerat pengar in absurdum och skapat bankkris, som blev till länderkris och nu euro (politisk) kris. Det finns en återhållsamhet i den islamska finansen – förbud mot spekulation med pengar, alla transaktioner måste bottna i en konkret produkt – som känns rätt sund, faktiskt.

 1. Jag har lite lösryckt någon gång hört att för att komma förbi ränteförbudet har de istället avgifter, vilket ”dribblar” bort frågan kring ränteförbud, men då indirekt blir något snarlikt fast med annat namn. Huruvida detta stämmer vet jag dock inte, vet du vad som gäller här?

 2. Det är sant. En del shariaexperter menar att man i princip skapar nya namn och motivationer men hamnar i samma sak som i väst – avgift istället för ränta – så även inom det ekonomiska strider de ortodoxa mot de mer liberala. Och, bankerna drivs ju i vinstintresse (även om en del av deras vinst är en religiös skatt som ska gå till att stödja de fattiga). Så här sa en finansman från Pakistan om nuläget inom islamsk finans som jag tror är en rätt bra sammanfattning.

  – The problem remains however, that there is little agreement even within the proponents of ”islamic” finance as to what that means – a not untypical problem in the Islamic world which does not have a single unifying church to interpret doctrine. As things stand, there appear to be two centres of Islamic Finance emerging – Malaysia and Bahrain. Saudi Arabia, though the religious centre of the Islamic world, is not yet a serious player in this debate. Wherever one stands in this debate, it is likely that this niche market within international finance will continue to grow.

   1. Ah. Medan judar fick låna ut till icke-judar. Jag undrar hur de teologiska diskussionerna såg ut när de kristna gick ifrån det här – om det nu var sådana, eller om beslutet fattades på helt annat sätt.

   2. Det verkar som om det mer var praxis som sedan gradvis försvann mer än ett resultat av ett teologiskt beslut – i alla fall om man googlar. Det verkar inte finnas någon tydlig kunskap om detta, mer en mängd spekulationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s