Följ mig!

Ja, jag tror som Judith att man på något vis måste ställa sig frågan om lärjungaskap. Läs här. Vad det innebär, vilka konsekvenser det får. På många platser i världen dör människor på grund av sitt dop, det är på liv och död. Hur påverkar det vår syn på dopet? Är det på liv eller död?

Tyckte Mona Sahlin uttryckte sig klokt angående den politiska verkligheten i Min Sanning idag. Hon talade om hur perspektiven skiftar. När man är i det politiska tycks allt glasklart – man samtalar, man argumenterar, man har sin bild av verkligheten, man tror sig öppen – man ser inte att man är i en bubbla där all makes sense – men när man ställer sig utanför, eller tvingas utanför som i hennes fall, och blir den som ser utifrån, ja, då ser man helt andra saker. Det finns en insikt i det hon sade. Och nu bringar jag det kanske för långt, men ändå: Vem brinner för politik idag? Vem brinner för kyrkan? Förutom då, de som är innanför och vill brinna för sig själva, för varandra. Varför blev det så?

Går det att ändra? Där någonstans blir jag hoppfull av präster som Judith. Ja, det går att ändra. Det måste man ju tro. Lärjungarna sprang förvisso vind för våg när Jesus blev gripen, den var mäktig, dagens passionsandakt, men Jesus, på korset, förlät dem, så även oss. Vi behöver inte springa bort. Han dog, för att vi skulle stanna kvar, och leva i hans efterföljd.

Har denna fastetid läst upp mig på Franciskus. Citerar ur Sabatier:s om Den Helige Franciskus, mot slutet av hans liv och uppgivandet av det som var hans. Kyrkan besegrade honom, sedan dog han, och slutade vara en törn. Då helgonförklarades han. Jesu kallelse till F var så enkel, så vacker: Kom! Följ mig! Och han lämnade allt och följde. Hans tid kyrka ville dogm där han ville lärjungaskap. Motsägelsen mellan lag (kyrkan) och kärlek (den evige Kristus) är så påtaglig, än idag: ”Under lagens välde äro vi legohjon. Under kärlekens välde äro vi Guds barn och medarbetare.”

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s