Varför kallas det Good Friday?

Även om min man numera, efter 20+ år i Sverige, kan språket har vi fortsatt tala engelska hemma, och vi pratade om detta med Good Friday. Varför har långfredagen – då vi, som i kyrkan idag, mediterar inför korset – detta namn i USA? Good? Den Goda Fredagen? Långfredagen är förresten ingen helgdag i USA, men självklart firas den i kyrkorna, oftast med en kvällsandakt.

Nåväl, googlar lite och nä, det finns ingen riktigt entydig förklaring. Lär mig att man i Tyskland använder ordet Karfreitag, vilket antyder att det är en sorgens och allvarets dag, ungefär som här. I Frankrike är det den Heliga Fredagen som gäller. Någon skriver att det helt enkelt handlar om ords förändring över tid – det var God’s Friday men blev Good Friday. Låter lite långsökt. En annan refererar till att ordet Good en gång i tiden förknippades med Holy. Ja, kanske. Ortodoxt kristna i engelsktalande länder säger förresten inte Good Friday, utan the Great and Holy Friday.

Själv fastnar jag för en utläggning kring att det kallas Good Friday för att det är något gott som sker – en människa dör för alla människors goda – för alla människors räddning – synden korsfästs med Jesus. Det finns gott i det, en ny möjlighet. Fint, fast så kan man väl bara tänka med facit i hand, när man som vi faktiskt lever i Uppståndelsens tid, eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s