En kyrka som vill vara Kristi kropp. Tack för den!

Jag hade tänkt uppdatera det inlägg jag skrev tidigare om den nya församling som startar i Stockholm (Läs mer här) eftersom jag fick på mail lite mer information, men så var jag bortrest över helgen, dagarna går, så nu blir det ett nytt inlägg.

Mats Furemalm vigs till präst lördagen den 19 maj kl. 12, av Hans Excellens, The Most Rev. Anthony Mikovsky, PNCC:s ärkebiskop i S:t Peters metodistkyrka, Upplandsgatan 12 i Stockholm. Något lockar mig i detta. Jag ska gå dit.

Dagen efter, Söndag den 20 maj, håller Mats sin Missa Prima klockan 11:00 i Trefaldighetskyrkan på Majorsgatan 5 vid Östermalmstorg. Där kommer församlingen från och med i höst regelbundet fira Gudstjänst.

Så här fick jag det beskrivet för mig: ”NKK är något unikt i Svensk kristenhet – en fullt ut ortodox kyrka, med samma tro som t ex ryska kyrkan eller koptiska kyrkan, med stor förkärlek för den ortodoxa fromheten och spiritualiteten, men med västlig rit, en högtidlig och meditativ högmässa som vi känner igen. Då vi på detta sätt är katolska eller snarare katolsk-ortodoxa, så anknyter vi till den odelade kyrkans tro.

”Vi startar i gemenskap med och förenade med PNCC som är en stor och accepterad och respekterad kyrka, som i USA och Canada ju sedan länge har mycket goda kontakter med den stora ortodoxa Orthodox Church of America (de skickar t ex alltid en egen biskop till våra biskopsvigningar) och dessutom nattvardsgemenskap och sakramentsgemenskap med den Romersk-katolska kyrkan. Därmed är vi en brokyrka mellan öst och väst, också det unikt för Sverige! Via vår moderkyrka, är vi också med i Kyrkornas världsråd, WCC, så det är i högsta grad något erkänt!

”I Norge finns redan fem livaktiga församlingar av NKK, detta år fick vi ett manligt kloster och en kvinnlig kommunitet och två församlingar i Tyskland, åtminstone två församlingar i Frankrike kommer att bildas senare under året. Vi börjar visserligen i mycket liten skala i Sverige och hoppas att Gud med tiden skall ge växten. Mycket bön och arbete väntar!”

Amen vad denna ordalydelse lockar mig. En kyrka som vill vara Kyrka – Kristi kropp – tack. Och vad fint att det sker just denna helg – mellan Kristi Himmelsfärd och Pingst. Så inbäddande. Man får se vart det leder. Jag vill vara med.

4 comments

  1. Jag har sedan ditt blogginlägg ”Varför fick han inte plats” gått in på NKK:s hemsida. Känner en stor lockelse. Men varje gång jag får den känslan, känner jag att jag sviker, inte SvK, men många av mina vänner i Bjuråker-Norrbo församling.
    Ett ytterligare problem är att det är så långt till Stockholm och Västerås. (Där bor min dotter med familj) Det ger inte de bästa förutsättningarna till kontinuitet.

    1. Leo,
      Jag har ganska liknande tankar som du har i allt detta och tanken att byta spår rätt främmande för mig. Det är ett väldigt stort steg att ta. Men, jag ska gå på deras prästvigning idag, det är av nyfikenhet om inte annat, så får man se vart det leder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s