Översikten av Seglora smedja är klar

Idag offentliggör Sofia, Gabriel och jag vår översikt av Seglora smedja. Dokumentet med bilagor ligger för fri nedladdning på Scribd och vi uppmanar Seglora smedja och alla andra att ta del av och bemöta det vi kommit fram till.

Inte minst ligger i detta en uppmaning till Svenska kyrkans valda ledare att träda fram och ta debatten.

Översikten finner ni här: scribd

Jag har haft ett rätt stort inre motstånd i arbetet med detta. Övervann det för att detta kändes viktigare: Det finns något oändligt positivt och så värt att värna om, kämpa för, en kyrka som kan rymma, vill rymma, ett spektrum av troshållningar, men oj vad dess öppenhet brister i trovärdighet när samma kyrka beslutar sig för att finansiera med hundratusentals kronor en av dessa hållningar, Seglora smedja, som ofta polariserar gentemot de andra hållningarna. När man dessutom i Stockholm beslutar om stiftskollekt till nämnda smedja får det ett gigantiskt symbolvärde – speciellt när kollekten upptas på stora Fastans första Söndag. Trovärdigheten inte bara brister, den försvinner. För mig handlar detta djupast om identitet. Vad är det att vara kyrka?

Tillägg: Denna översikt handlar inte primärt om Seglora smedja – deras verksamhet bör också rymmas i en kyrka – utan om det principiella och problematiska i Svenska kyrkans finansiering. Vore Seglora smedja obunden, fri och med kraft att finansiera sig själva skulle denna översikt inte behövas.

Nu tänker jag inte skriva ett ord mer i detta ämne. Vidare till mer uppbyggliga projekt!

15 kommentarer

    1. Jag tror att det är någonting som bör diskuteras – det rent principiella i det hela – varför man som kyrka väljer att finansiera en verksamhet framför en alla. Man får se om det blir någon sådan diskussion.

  1. Fast just den nyttiga diskussionen om gynnande av en framför alla övriga tycks översikten inte ge fullt underlag till. En lista över alla stiftskollektänsamål under de berörda åren (och de närmast föregående) hade varit bra. Så ock en jämförelse av det totala stödet till smedjan med vad andra fristående stiftelser/föreningar/evenemang/kommuniteter fått.

    1. Anders,

      Det är mycket i dessa siffror som jag som ekonomijournalist upplever ”inte stämmer.” Det skulle vara intressant om stiftet själva sammanställde information kring detta och lade ut på sin hemsida.

      Enligt Stockholms stifts årsredovisning från 2009 gav de 300 000 i bidrag till Seglora av särskild natur, samt 69 000 kronor i organisationsbidrag. Dessa siffror syns överhuvudtaget inte i Segloras årsredovisning. De säger sig ha fått 0 kronor från stiftet 2009 men väl 265 000 från Stockholms stift år 2010. Det är konstigt, det saknas transparens här. I Stiftets årsredovisning från 2010 brydde man sig inte ens om att specificera vart bidragen gick – bidrag av särskild natur blev en klumpsumma. Ja, vi hade kunnat gräva mer här men när vi försökte mötte vi en mur.

      Men, år 2009 såg det ut så här, några valda poster:

      Jourhavande medmänniska fick 260 000 kronor.
      Ideellt forum – 50 000.
      Icke våldsfonden – 50 000
      1/3 tjänst på fryshuset – 160 000.
      Seglora smedja – 300 000.

      Sök på stockholms stift årsredovisning så får du fram hela listan. Den är intressant.

      TILLÄGG/Förtydligande: De 69 000 kronor som gavs som organisationsbidrag har som mottagare Stiftelsen Skansen/Seglora.

      1. Organisationsbidraget om 69 000 står i Stiftets årsredovisning att det gick till Stiftelsen Skansen / Seglora – så det kan vara ngt annat. Rätt ska vara rätt.

      1. Experimenterande på en osynlig WordPress-sida visade att om man som jag brukar göra skriver en URL mellan vinkelklamrar så försvinner den spårlöst vid publicering. (i en kommentar — i ett blogginlägg försvinner den däremot inte.) Utan vinkelklamrar gick det bra, så jag hoppas det gör det nu också:

        2009: http://www.stockholmsstift.se/download/18.87749a811cbd4c4fb4800010521/stiftskollekt+2009.pdf

        2010: http://www.stockholmsstift.se/download/18.1fe8f33123572b59ab80008520/cirkulär.pdf
        (En halv kollekt till Seglora smedja.)

        2011: http://www.stockholmsstift.se/download/18.1091e265129c840f0c88000130634/kollektandamal2011.pdf

        2012: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=814758
        (En halv kollekt till Seglora smedja.)

      2. Det är en WordPressinställning, kolla i kontrollpanelen under Inställningar/Diskussion tror jag.

  2. Relationen mellan Kyrkans tidning och Seglora väcker också andra frågetecken, men de klaras säkert ut så småningom. Varför sker en översikt och genomgång av smedjan på privat initiativ och inte av journalisterna som har att bevaka kyrkan, till exempel.

    1. Silver Price, din kommentar hade tyvärr fastnat i skräpkorgen, men svarar lite snabbt nu ändå. Just din fråga ställer vi oss i översikten – eller vi konstaterar att kyrkan själva borde utvärdera och bevaka. Vi gjorde det för att vi ville belysa något, och framför allt få svar på frågan varför denna verksamhet prioriteras. Man får se om det leder till någonting.

Lämna en kommentar