Vad är en Gudstjänst?

Aktuellt fladdrade förbi på TV. Sedan kyrkan skildes från staten har antalet Gudstjänstbesökare minskat med 800,000. Låter mycket. Ogillar lat journalistik. För att förstå vad den siffran betyder behöver man veta från vad till vad. 8 miljoner till 7.2? 10%? 1.6 miljoner till 800,000? 50%? 800 miljoner till drygt 700.9 miljoner, 1%?

Vet inte. Vad är en Gudstjänst? Läste Dag Sandahls inlägg om Världens Fest (Läs här) vilket föranledde mig att leta fram programmet (Här). Det fick mig att fundera. Inom parentes finns en sorts varudeklaration. Den är intressant. NJALO – a late night celebration (Gudstjänst), Songs from Jukkasjärvi (konsert), Skapande lera och färg (Gudstjänst), Romantisk Orgelmeditation (Gudstjänst), Tai-Chi qi Gong (Gudstjänst), Skapelsens Godhet (Gudstjänst med mässa).

Förvirrad. Förstår inte avgränsningarna. Kan förstå den kristna människans strävan efter att ALLT ÄR GUDSTJÄNST, hela livet, låt oss lägga det i Guds händer, hur gör man det? Vet inte. Undrar: Varför klassas Tai-Chi som Gudstjänst men inte sånger från Jukkasjärvi? Själv längtar jag efter Laudes, Vesper, Vardagstro. Någon att be med. Troskyrka mer än evenemang. Tips emottages tacksamt.

4 comments

  1. Om man inte har förmånen av att ha någon närstående att be tidegärden tillsammans med kan man alltid be den ensam. Också då ber man den nämligen i Kyrkans gemenskap. Katolska kyrkans ”Kyrkan dagliga bön I-II” är tyvärr utgången, men den ekumeniska ”Tidegärden – Kyrkans dagliga bön” finns fortfarande att köpa både på bokus.com och adlibris.com samt begagnad på bokborsen.se. Det finns också olika utgåvor av ”Den svenska tidegärden”.

  2. Hej Carolina!
    Be tidegärden ensam kan man göra, men även denna böneform är en kristen gemenskapsform, som växer när vi delar.
    Vi är några stycken, med samma längtan, här på Söder och som ev. har något på gång, om du vill, och har lite tålamod, återkommer jag snart när planerna tagit lite mer gestalt.
    Pace et bene!

    1. Tack. Väldigt gärna. Jag märker – det är väl någon sådan där allmän distraktionssjukdom – att jag har svårt att upprätthålla bönen och har man en grupp är det enklare. Det hjälper de vardagliga rutinerna med, Spännande det låter. Hör gärna av dig! Frid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s