Söndagsmorgontankar & en uppmaning: Uppmuntra varandra

Satt och läste en hel del bloggar med tankar inför helgen och nästa. Vaksamhet och väntan. Kristi återkomst. Domsöndag. Guds verklighet, kontra vår. Och så veckans bibeltexter. En präst sa en gång att man inte ska läsa bibeln själv, den är så lätt att gå vilse i, och jag tror att det till viss del är sant. Nu missade jag bibelgruppen förra veckan så vet inte hur samtalet gick.

Life is what happens while you are busy making other plans, sjöng John Lennon en gång i tiden. Kom att tänka på de orden när jag läste veckans evangelietext, den om de tio flickorna varav fem är förståndiga och förberedda med oljekrukor och fem är det inte. Alla somnar, och när han så kommer mitt i natten så upptäcker de oförståndiga sitt misstag och de tvingas springa iväg för att köpa olja. Under tiden de är borta kommer han och de som är där får följa honom och porten stängs. När de fem kommer tillbaka från sin shoppingtur är porten låst, de bankar, men den öppnas inte. En röst säger: ”Håll er därför vakna. Ni vet inte när dagen och timmen är inne.”

Funderade på det där sista. Ingen kan väl veta när dagen och timmen är inne. Det vet väl endast Gud. Uppmaningen till oss blir väl det första: ”Håll er vakna, var vaksamma.” I det vardagliga kan man fundera på hur ofta man missar Gud, när man är oförståndig, men också på det omvända, när man faktiskt är klok nog att våga lita på det som är Guds verklighet. Tänker mig att de flesta människor har inom sig både den kloka och den oförståndiga, båda finns och är lika verkliga, och att man däri har ett val. Man kan försöka vilja, och låta Gud ta över.

Har en gammal psalmbok med följande episteltext för dagen: ”Se till, bröder, att ingen av er är ond och trolös i sitt hjärta och avfaller från den levande Guden. Uppmuntra varandra varje dag, så länge man kan säga idag, så att ingen av er låter sig förledas av synden och förhärdar sig.” (Heb 3:12).

Uppmuntra varandra, får bli en uppmaning att ta med in i veckan som kommer.

4 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s