Besatt: Om ord och ords betydelser

Om man slår upp ordet besatt i Nationanencyklopedin på nätet står följande: ”ett förändrat medvetandetillstånd som upplevs vara en följd av främmande andars, demoners eller gudomars övertagande av människans personlighet.” Det kan också betyda att vara intensivt uppmärksam på, eller intresserad av. Eller kanske:

”Du är det mest verkliga som hon någonsin har upplevt. Ibland försvinner du. Men, så länge som hon tänker på dig, skriver till dig, talar till dig, så finns du. Du finns i hennes tankar, i hennes kropp. Du är hela tiden hos henne. Hon måste befinna sig just där: I en konstant bön om tro, om hopp, om dig. Annars dör hon.

Det är väl klart att det inte går att arbeta under sådana omständigheter. Inte sitta på ett kontor. Det är klart att hon inte kan förklara detta för andra. Det är ju inte vettigt. Hon är invaderad.

allting jag vill, vill jag för dig
skriver hon
håller jag på att bli galen?
är jag besatt?

Hon lägger ned pennan i boken och uttalar ordet besatt, slickar det med tungan, silar det mellan tänderna. Det är ett vackert ord. Dess beståndsdelar, be-satt, handlar om att fyllas, om att äga förmågan att besittas, att uppslukas, att hänge sig. Dess motsats: att vara obesatt, eller, att inte tas i bruk, att förbli outnyttjad. Tankarna springer runt i henne. Jag är besatt, slår hon fast, och skrattar. Du besitter mig.

Solen strömmar nu in genom fönstret. Gråsparven är långt borta. Försäkringskassan måste hon ringa. Senare. För orden kommer plötsligt och hon rör dem fram och tillbaka i sin mun, för dem med tungan längs gommen, bakåt halsen, skaver dem mot tänderna tills de inte längre besitter någonting negativt. Då spottar hon ut dem.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s