Herrens moder: Ingenting är omöjligt för Gud

Så kommer han. Ängeln Gabriel som är skickad att berätta. Du har funnit nåd. Du ska bli havande. Helig ande ska komma över dig. Man kan undra hur han tänkte där, Gud. Varför var han tvungen att göra det så krångligt för oss? Måste vi tro på det på det omöjligas möjlighet?

Berättelsen ställer till det. Hur gick det där till? Egentligen? Måste man tro på jungfrufödseln för att kalla sig kristen? Nej, det behöver man kanske inte. Men ändå, tänker jag, om Gud nu verkligen skapade världen, ja, vad är då en graviditet?

När jag läser texten fastnar jag i det ängeln säger när Maria undrar: Hur?

’Ingenting är omöjligt för Gud.’

Ja, just så. Vilken Gud att ha med sig i vardagen. Som förvandlar omöjlighet till möjlighet. Som viskar till oss när livet tycks gå emot: ’Ingenting är omöjligt. Lita på mig.’

Min Mariabild är för alltid präglad av en retreat vid Pilgrimscentrum. Det var en läbbigt gråslagen decemberdag och vi stod vid Vätterns strand. Retreatledaren talade genom den kalla vinden och regndroppar föll.

”Nu är vi vid Genesarets sjö,” började han och uppmanade oss att för varje steg andas in och med varje andetag tänka oss hur Kristus växer i oss. Vi gick där, på rad, och för varje steg blev vi allt mer rakryggade, havande, vackra. Ingenting mindre än så.

Maria är Guds tjänarinna, Guds älskarinna. Gud tar sin boning i henne, växer där, för att födas in i världen. Det är en ny Gud som Maria bär in i världen. En mänsklig Gud. En gudomlig Människa. Så ges hela mänskligheten möjlighet att ske på nytt. Vill vi det? Vågar vi?

Marias Ja kan bli vårt Ja. När hon överlåter sig åt Gud låter hon både Gud och sig själv ske. Men det handlar inte bara om Maria. Den handlar om oss. Om den möjlighet som blir oss möjlig genom Maria. Hon må ha varit den första, men hon banade väg för något nytt. Därmed gav hon även oss möjligheten att bära Gud inom oss, och att föda honom in i världen.

Ingenting är omöjligt för Gud.

—–
Texten är en förkortad version av en text som jag skrev för antologin Kyrkoårets Gudstjänster 2010-2011, Argument förlag, om Bebådelsedagen, och med den vill jag och önska en god, välsignad och fridefull Jul!

8 comments

  1. Önskar dig Carolina en god jul! Tack för dina texter som du låter oss få del av – som regnet som kommer till jorden och skapar förnyelse. Tar till mig ängelns ord till Maria inför det nya året: ”Var inte rädd!”. Tänker om den hälsningen som en god hälsning inför det nya året. Så gott nytt år!

  2. Tack för fina ord och en god välsignad jul till dig Carolina!
    Ett ”Maria-ord” att ha med sig på det nya året: ”Gör det han säger åt er!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s