Fastetid #2: Den kämpande tron

bild Satte mig ned för att läsa helgens texter och tog fram en ikon från Egypten, målad på Anafora. Det finns en hel del i den bilden, men jag ser alltid först den där handen på hennes huvud. Den får mig att tänka på välsignelse, på att stå under beskydd, vi behöver inte vara rädda.

Söndagens tema är ”den kämpande tron” och visst är tro en kamp. Men någonstans är det en kamp som redan är vunnen. Man skulle inte kunna gå in i trons kamp om man inte redan visste. Gud vann, vinner och kommer att vinna. Han har redan vunnit. Det är själva förutsättningen.

Det får bli några rader ur episteltexten inför helgen. En sådan där textrad att återkomma till, igen och igen: ”Gud är trofast och skall inte låta er prövas över förmåga: när han sänder prövningen visar han er också en utväg, så att ni kommer igenom den.”

Läs veckans texter: Här

6 comments

  1. Prövningar är ju Guds metod, så det blir lite konstigt att be ”utsätt oss inte för prövning”, som vi ju gör i nya Fader vår/ Vår Fader.
    I samband med bibelöversättningsarbetet fanns flera förslag som var bättre: ”Pröva oss inte över hövan” el. ”överge oss inte i frestelsen”.
    Inled oss icke i frestelse var ju heller inte så bra.
    ”Överge oss inte i frestelsen” var Gunnel Wallquist förslag.

  2. Gud frestar ingen, står det i Jakobs brev. Det tycker jag är skönt att läsa. Både prövningar och frestelser-det är ju en viss skillnad mellan dem- kommer inifrån oss själva från den skadade natur som vi tyvärr bär på. Men det finns hjälp att få både i prövning och frestelse. Och-när vi faller- förlåtelse!

    1. De kommer aldrig FRÅN oss själv utan ALLTID utifrån IN i oss själva som prövning och MÖTER vår skadade VILJA varför vi faller för frestelsen, ibland, ofta, mer sällan, beroende på HUR vår vilja är skadad. Detta yttrar sig i tanke och känsla beroende på hur ViLJAN är beskaffad. Men innifrån oss själva kommer det inte. Däremot odlas det inne i oss själva, i det som är vilddjuret i oss, vilket skall fördrivas genom att lidas ut, någon annan väg bjuda inte. Korsets väg, bara den! / Magnus Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s