Om att vila i tacksamhet

Tacksamhet och vila är två ord som stannade kvar efter en rätt intensiv dag. Har varit i Örebro där Libris hade Vårmöte för att presentera kommande böcker för bokhandlare och andra intressenter. Vi pratade Franciskus, det var roligt, än mer givande att få ta del av andras nya berättelser.

Göran Skytte talade om Förvandlingar – om tro som förvandlar – och det var bra att se honom igen efter hans sjukdom. Maggan Hägglund talade om Lilla StarkSköra – och ja, jag kan känna igen mig i det starksköra – att på en gång vara stark men bredvid denna starka finns den sköra, och det är inte antingen eller, det är både och. Vilken dag ska det bli imorgon? Vem ska ta överhanden?

Men det var Thomas Sjödins ord om vila som stannade kvar. En bok om behovet av att vila utifrån den judiska Sabbatstraditionen. Ska inte gå in i detalj här men vad jag hörde var vila som ett aktivt val. Inte att jäkta sig fram här i livet och se fram mot en semestervecka för att få vila, men att aktivt införliva vila som en del av sin ordning. Vila inte för att komma från, utan vila för att komma till.

Vila. Och tacksamhet. Vilka bilder från Franciskus liv bubblar fram, vill berättas? Vad betyder de? Den där upplevelsen i kapellet San Damiano när Franciskus omvändelse kulminerar.’Bygg upp min kyrka.’ Kristus talar till honom. I flera år har den grott under ytan, omvändelsen, han har slitits i den, själens dunkla natt, men så till slut kommer det. Något klarnar. Han vet.

Vad gör Franciskus efter det? Jo, han rusar hem. Tar fatt i tyger från sin fars affärsverksamhet, sätter av till marknaden, säljer tygerna, säljer sin häst, samlar penningarna i en påse och beger sig tillbaka till kapellet. Pengarna vill han ge till prästen, till kyrkan, det nedgångna kapellet är verkligen i akut behov av renovering. Här! Bygg upp. Tack!

Det finns mycket i Franciskus liv men den där bilden står ut. Om den vill jag berätta. Den rymmer en Gudsbild, en vacker bild av en Gud, Kristus, som kommer till oss människor som en gåva, som någonting värt att ta emot och tacka för. Tack! Ja. Tack.

Och om jag nu ska sammanfatta denna dag där orden vila och tacksamhet stod ut så får det bli med dessa ord. Guds bön för mig, i mig, för dig: ”Vila i tacksamhet”. Sabbaten i ett nötskal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s