Hilma af Klint: Före och efter korset

bild Tillhör de få, känns det som, som inte har sett Hilma af Klint utställningen på Moderna och nu är det bara några dagar kvar. Än finns det tid.

Plockade dock fram och bläddrade i den katalog som trycktes sist det begav sig. Moderna Museet 26 December 1989 – 18 Februari 1990. Moderna Museets utställningskatalog nr 232. Av Åke Fant, Raster förlag. Fann denna bild av evolution – vet inte om den är med nu – före och efter korset. På korset något som liknar Da Vincis Virtuvianske man. Just så. Läser, apropå Prekognitionen, om att förstå intuitivt vad vetenskapen försöker att bevisa. Tre rätt disparata saker slår mig.

1) I 1989 års katalog presenteras Hilma av Klint som ”Ockult målarinna och abstrakt pionjär” och det sista kan man ju hålla med om. Det är ofarligt. Det är också så hon presenteras i vår tids utställning. Som Abstrakt pionjär. Det räcker så. Man har tagit bort ”ockult målarinna”. Det säger någonting om någonting. 1989 var ”ockult målarinna” någonting som Moderna Museet trodde skulle locka besökare, så är det inte idag. Det skulle man kunna spinna vidare på.

2) Jag köpte min katalog 1989 för 125 kronor efter ett besök på Moderna. Läste den aldrig. Den samlade damm. Bläddrar i den nu. När jag berättade detta för en konstintresserad samlare sade han: ”Den katalogen är en raritet. Den finns inte att få tag i. Den är värdefull.” Det säger också någonting om någonting. En investering i en Hilma af Klint katalog 1989 fick bättre utdelning än börsen, än pengar på banken. Bra så.

3) Tycker inte om museum. Vet att detta kan uppfattas som snobbism, antidemokratiskt, alla ska få se. Men ändå, det är som att göra fotoalbum. Man klistrar bilder in i ett album och därmed fängslar man dem. inordnar dem. Alla ska få se – men därmed tar man också en risk: att bilderna förlorar sin frihet att påverka. Så tittar alla på, men ingen ges möjlighet att leva med. Om jag målade skulle jag hellre se mina tavlor leva liv hemma hos människor, eller i offentligheten, i.e. hos de som hade en personlig relation till det skapade, än på ett museum där människor bara kommer och går.

Amen. Tack för idag Gud.

2 comments

  1. Hej Carolina, gå och se den – och glöm inte att ta hörlurar och lyssna till berättelsen om Hilma och hennes konst. Och berätta här vad du tyckte om den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s