Det hade kunnat bli en intressant bok

Läser Kyrkans tidning och tänker: Det hade kunnat bli en intressant bok. Danska biskopar i närkamp med Kierkegaard. Frågan: Går det att förena den enskildes tro med kyrkan som instutition? Läs artikeln här. Den typen av samtal eller diskussion skulle vara oerhört intressant att få ta del av. Vad är det att vara kyrka? Intressant med att så många av de danska biskoparna hoppat av projektet.

Fick lite av samma tankar när jag läste prästen Judith Fagrells inlägg på tidskriften Evangeliums blogg: Tradition och förnyelse? Delade den på Facebook men fann det intressant så länkar till det här med. Läs här.

Ett utdrag: ”Som så ofta är det lättare att tala om ”bra” och ”dålig” musik, text eller teologi istället för att på allvar initiera ett samtal om själva grundprinciperna för gudstjänst och liturgi överhuvudtaget. Varför och på vilket sätt firar vi gudstjänst? Vad säger liturgin om bekännelsen? Lex orandi, lex credendi – som vi ber, så tror vi – vad betyder det i det här sammanhanget?

Det är just detta samtal som har saknats, åtminstone i det offentliga. Handboksarbetet har skett i det fördolda, åtminstone uppfattar jag det så. Om principiella samtal har förts om gudstjänst, tradition och liturgi så har det inte förmedlats på ett tillfredsställande sätt. Istället lämnas vi: försöksförsamlingar, gudstjänstfirare, präster, kyrkoråd, musiker, till oss själva och vårt eget tyckande. Tyckande har vi tillräckligt av, fördjupning och analys alldeles för lite.”

Kan instämma. Jag saknar det samtalet med – det grundläggande – Varför kyrka? Varför Gudstjänst? Och inför Söndagens tema – Vårt Dop – Varför Dop?

2 comments

  1. Jag håller definitivt med dig om att det skulle kunna bli en mycket intressant – och välbehövd – bok! Det är precis den typen av fundering många människor har, och det figurerar ofta i samtal mellan kristna.

    För övrigt har jag äntligen fått tid att börja läsa din bok om Franciskus, och det är jag väldigt glad för. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s