Sommarlov: Snart Medevian, längtar

553778_10151431394737896_314751195_n När jag var barn skickades vi till Medevi dagen efter skolavslutningen, oftast till morfar, och så var vi där tills det blev dags för hösttermin igen. Sedan jag började frilansa har jag varit likadan. Bytt bas efter skolavslutningen. Skiftat fokus.

Idag var det skolavslutning. Sommarlov. Och mot helgen bär det av mot Medevi. Eftersom jag sedan några år tillbaka sitter i styrelsen för Medevi Brunn AB så tänkte jag nu passa på att göra lite reklam. Brunnsäsongen, med Medevi Brunnsorkester, startar midsommarafton och sex veckor framåt. Då är det konserter i parken varje dag, revelj på Söndagens morgon och Grötlunk varje kväll. Så har vi Medeviteater hela juli, diverse konst- och hantverksutställningar, målarkurser, och en kyrka i vilken det är morgonbön varje morgon klockan 08:00, orgelmusik dagligen 14:30 och högmässa/söndagsgudstjänst varje söndag. Musik och lyrik måndagar. Läs mer om Medevi här Och, kom och hälsa på!

Min plan denna sommar är förresten att göra något helt annat. Har rätt länge funderat på att skriva en deckare i Medevimiljö – arbetsnamn: Den siste Brunnsläkaren Det är en plats som vill berättas – den har det mesta – från den heliga källan som en gång i tiden stod under Katarina av Vadstenas beskydd men som senare, när kungens livmedikus Urban Hjärne analyserat vattnet kom att bli ett sommarnöje för adel och kungligheter. Det sägs, förresten, att mordet på Gustav III planerades under takkronorna i Stora Matsalen. Och, många har sett spöken där. Klicka här. Tror det kan bli bra.

13 comments

 1. Maffig miljö för en deckare, låter lite Maria Lang-inspirerat, gamla brunnsspöken ska man nog vara lite försiktig med. De brukar inte gilla kors, så se till att ha ditt på dig!
  Trevlig sommar med bad, natur, bär och svamp och lite skrivande!

  1. Tack. Jag bär dubbla kors – ett i silver och ett i guld.

   Spökena på Medevi, och jag tror inte på spöken, jag tror på Gud, sägs främst vara två. Änkedrottningen Hedvig Eleonora som vandrar kring i Ljungbyggningen på nätterna och Mamsell Ulla.

   ”Mamsell Ulla kom till Medevi 1792 och tog anställning där. De manliga brunnsgästerna var förtjusta i henne och bjöd henne allt som oftast på kaffe och te. Hon hade sagt till ägaren Odencrantz och kamrer Svanhals att om hon dog så skulle hon begravas ”såsom hon stod och befann sig”, men det var något som den nya ägaren Virgin och kamreren herr Becklin inte kände till, då mamsell Ulla avled sommaren 1813. Kvinnorna som gjorde i ordning liket upptäckte att mamsell Ulla i själva verket var en man. Man ställdes inför problemet var liket skulle begravas. En brottsling fick inte begravas på Västra Ny kyrkogård, utan istället i den ovigda jorden utanför murarna, men detta rörde sig om en högadlig person. De män som flörtat med mamsell Ulla var förargade, men kompromissade att liket begravdes innanför kyrkogårdsmuren tillsammans med ett barn.
   Det finns de som påstår att mamsell Ulla spökar på Stora gången om nätterna. De som bor i husen längs stora gången har påstått sig höra ljud, liknande damskor, i korridorerna och även musikerna i husen Nobis, Vobis och Kungliga kastellet har sagt sig känna ”närvaro”, fast husen i övrigt är tomma.”

   Fascinerande.

 2. Tror inte heller på spöken, men tror i alla fall att jag såg ett en sen natt i Schefferskas fönster. Blev inte det minsta rädd utan det bara var så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s