Kyrkoval och motionerande

Man kan besöka de olika partiernas eller gruppernas hemsidor inför Kyrkovalet men det blir lätt en del floskler. En öppen folkkyrka med framtidstro. En framtidskyrka. En trovärdig kyrka. En kyrka med Jesus i centrum. Det där kan man väl skriva under på, men orden behöver på något vis genomlysas. Folkkyrka? Öppen? Trovärdig? Vad dessa ord betyder och hur man uppnår dem råder det delade meningar om.

Man kan även studera, vilket jag fann intressant, de 102 motioner som inkommit till årets kyrkomöte. De finns alla samlade här. Om man nu ska rösta i ett kyrkoval ger det ju en viss inblick att se vilka frågor de olika grupperna driver hösten 2013. Det är också lite spännande att se hur man formulerar sig. Jag ska återkomma till detta när jag läst färdigt men bra att dessa läggs ut och görs tillgängliga.

12 kommentarer

 1. Det står tyvärr inte på motionerna vilken nomineringsgrupp motionären tillhör. Eller missar jag information nånstans? Det är ju på grupper, inte personer, man röstar.

  1. Jag noterade det med. I vissa fall står partibeteckningen under namnteckningarna men den saknas i många fall. Det skulle vara intressant med en uppdelning av motionerna enligt partibeckning – så kunde man få en mer samlad bild av de olika grupperna.

 2. Reblogged this on Livet Gud och allting and commented:
  Den femtonde september är det kyrkoval. Carolina Johansson har påbörjat en guidad tur genom valet och nomineringsgrupperna (eller motionerna till kyrkomötet ifrån delegaterna).

  Jag säger som Tage Danielsson: ”Vi väntar med spänning på nästa sändning!”

   1. Du presenterade oss i alla fall för ett sätt att studera grupperna på riks- och kanske oxå stiftsnivån! Det är gott så! Men ska bli intressant med fortsättning oxå! Lycka till!

  1. Tack. Jag såg den länken och läste artikeln – förmedlad tror jag via Facebooksidan om ÄB valet. Ja, det är en bra text. Och jag tror den typen av funderingar – att gå till kärnan – är jätteviktiga i alla val.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s