The Zealot och det sista Testamentet

41XC2NciynL._SY346_PJlook-inside-v2,TopRight,1,0_SH20_Köpte den här boken efter att ha sett det Youtubeklipp som valsade runt på Facebook där en aningslös journalist från Fox Networks intervjuar författaren Reza Aslan.

Aslan är religionshistoriker och professor, men intervjun i sin helhet handlar om något helt annat. Hur kan en människa som är född och uppväxt i en muslimsk familj skriva om Jesus? Reza försöker separera sin roll som forskare från sin religiösa tillhörighet – han skriver utifrån en akademisk position – men intervjun kommer aldrig längre än så. De kommer aldrig till att tala om boken, eller om Jesus. Jag funderar på alla texter och böcker om Islam som skrivits av akademiker med kristen bakgrund utan att just det ifrågasätts. Nåväl, nu har jag läst boken med.

Jag är inte helt inläst på Jesuslitteraturen men har svårt att se att just denna bok skulle tillföra något radikalt nytt. Den är spännande, Reza Aslan undervisar även i creative writing och det märks att han är en skicklig skribent. Spänningen mellan trons Jesus och den historiske Jesus har många skrivit om de senaste decenniet och jag funderar på det. Vilken skillnad gör det för den enskildes tro? Ska man verkligen separera de två – som om det handlade om två vitt skilda personer, en som var historisk och en som blev till tro? Vet inte.

En av de stora behållningarna av boken ligger i dess korta introduktion där författaren skissar sin egen relation till Jesus – hur han lärde känna honom i tonåren och hur den relationen sedan utmanades och omformades när han började studera religion och religionsvetenskap. Sådant skulle jag gärna läsa mer om. Jesusrelationer.

Jag har en till Jesusbok att läsa – James Freys Det sista testamentet – som inte gör några anspråk på historisk sanning. Det är, om jag förstår det rätt, en helt igenom uppdiktad berättelse kring nyfikenhet kring frågan: Hur skulle Jesus kunna se ut, bemötas, om han vandrade våra gator idag (som om han inte gör det, kan man ju lägga till).

På något sätt överlevde han. Mer än överlevde. Så mycket mer. Något fick honom hela tiden att komma tillbaka. Något lät honom inte försvinna. Någon eller något ville inte låta honom dö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s