16 eft 3: Död, liv och en Love that never fails

Det finns de som menar att en människas dödsrädsla står i korrelation till hennes livsrädsla. Det kan låta provocerande. Vid en första anblick vill man kanske tänka tvärtom – värja sig – rädsla för att dö speglar väl snarast en kärlek till livet, en vilja att hålla det kvar.

Döden och livet är veckans tema. Döden, likt Gud, aktualiserar vårt förhållande till livet. Skärper våra ögon och sinnen för det som är verkligt viktigt. Vill förändra oss. På vad lägger vi vår kraft? Vad skulle vi göra imorgon om vi visste att det var den sista dagen på ett liv?

Existentialisterna menar att den enda verkligt viktiga fråga en människa har att ställa sig under sitt liv är: Är detta liv värt att dö för?

Är det det? Hur skapas ett liv värt att dö för?

Kanske är det så, djupast, att dödsrädsla bottnar i rädslan för att vi inte förmått skapa det liv som var värt att dö för. Att det är saker i våra liv som skulle vara annorlunda, i.e. det är inte döden vi är rädda för utan livet. Att vi inte lever det, inte fullt ut, inte på det sätt som vi skulle kunna. Denna ofattbart höga kallelse. På det följer att vår rädsla för att dö handlar om att vi inte lever det liv som är oss ämnat. För innerst inne, djupast i oss, vet vi att det finns ett liv som är oss ämnat.

Hela veckan har jag burit med mig Biskop Thomas efter förra söndagens möte kring grundandet av Anaforas vänner. Vänföreningen har till sitt syfte att stödja Anaforas vision om en ‘folkhögskola’ på Anafora men när Biskop Thomas talade på mötet förra veckan menade han att det bästa sättet att stödja Anafora är sprida Anaforas anda, att leva anaforiskt, i den vardag som är vår. Anafora då inte som en plats utan som en vision, filosofi, en mening. Två saker har stannat kvar, söker etsa sig in.

Anafora betyder att lyfta upp, att få något att lyfta, att förmera, inte förminska. Att sprida Anaforas vision är att lyfta upp andra. Det är lättare sagt än gjort. Här är förmaningen: ‘You can not lift anyone up unless you are able to kneel down.’ Det får inte vara för enkelt. Lyfter man ovanifrån skapar man bara spratteldockor. Man måste falla på knä, som Jesus när han tvättar lärjungarnas fötter.

Och så: ‘Love never fails.’ Ibland kan vi säkert uppleva att vår egen kärlek failar, den tas inte emot, den stöts bort, den räcker inte till. Men, det gör den inte misslyckad. Misslyckandet uppstår först då vi låter motgångarna övervinna vår vilja att älska. Valet är vårt. Vi kan vilja fortsätta att leva i kärlek, trots motgång, bortstötande, korsdöd, eller inte. Det finns en sorts tröst i det, och en uppmuntran. Love never fails. Det är väl så livet får mening.

Från veckans texter bär jag med mig Jesu ord: ‘Gråt inte.’ Men också från Johannes om samma skeende. ‘Jesus föll i gråt.’ Love never fails. Kärlek skapar det som inte finns.

2 kommentarer

  1. Idag blev jag utsatt för ett plågsamt gudstjänstbesök. ”Stämbandet” (pensionärskören, jag är med i ) var anlitad för att sjunga på andakt i ”Äldreboendet”.
    Det gör vi gärna, brukar vara fina stunder. Det plågsamma handlade om prästens textutläggning på temat ”Döden och livet” av söndagens Evangelietext Luk 7: 11-17. Vi tröstades med att ”döden” kan vara sovandes som hos en orkidé som för tillfället inte blommar!
    Ingenting om detta, att Jesus blir så berörd av änkans stora förtvivlan att han helt enkelt måste ingripa och gör ett ”under”, att Gud faktiskt besöker sitt folk och att hans kallelse kan vara så uppfodrande att död blir liv.
    Ville bara dela.

    1. Tack för att du delade. Samma som prästen som säger: Vad lätt det är att bli avundsjuk. Varför räddar han henne, men inte honom, och som därmed kör rakt ned i det mänskliga diket. Undren uppstår ur absolut nöd, men det viktiga med dem är ju att de förmår väcka förundran. Varje gång de sker i Bibeln, tror jag, följs de av orden: Och många kom till tro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s