Proportioner

Det får bli en morgonlänk idag med. Den fick mig att fundera kring proportioner, men även kring: Vad kan man göra? Vad bör man göra? I det lilla då, i den verklighet som är ens egen. Ur dagens ledare i SvD.

”I söndags sköt två män på motorcykel hejdlöst mot en koptisk kyrka i Kairo där det pågick ett bröllop. Fyra dog, varav en åttaårig och en tolvårig flicka, och minst sjutton skadades. Det är bara den senaste i raden av attacker mot kristna i Egypten. I en ny rapport av Amnesty International blir det tydligt hur utsatta kopterna faktiskt är. Folkmassor som lynchar kristna familjer, kyrkor som totalförstörs och säkerhetsstyrkor som inte griper in. Sedan general Abdul Fatah al-Sisi störtade Mohammed Mursi har arga islamister tagit ut sin ilska på landets kristna. Ett skolboksexempel på hur man gör en svag minoritet till syndabock. En vanlig världsbild i regionen är nämligen att lasta judarna, de kristna och västvärlden för allt dåligt som händer. Ett slags ohelig treenighet där de kristna är de enda som är på plats för att bära konspirationsteorin. Och det är vad som nu sker.

För lite över en vecka sedan genomfördes en vällovlig manifestation av en rad svenska trossamfund till förmån för de kristna som förföljs i världen. Lite märkligt var det dock att man valde att säga ”troende” i stället för ”kristna”. Och att företrädarna för manifestationen kände sig nödgade att främst skriva om ”religiösa minoriteter”, och även om förföljda muslimer och ateister, i debattartikeln de skrev i samband med demonstrationen (Aftonbladet 11/10).”

Läs hela ledaren här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s