Alla Helgons Afton

bildASatte ljuset i pumpan innan jag skar och sedan skar jag för mycket som en freudiansk slipp. Men, det blev en sorts pumpagubbe, rätt ihålig dock.

Det råder en viss förvirring kring helgens helger. I min almanacka står det att det är Allhelgonadagen idag, och Alla Helgons dag imorgon, men borde det inte då vara Alla Helgons Afton idag? Imorgon firas Alla Helgons Dag i kyrkoåret – ur evangeliet: ‘Ni (De?) är jordens salt’, säger Jesus, på alla helgons dag, men dagen bär i kyrkoåret brasklappen ‘vi vördar inte helgonen och vi ber inte till dem. Men de är förebilder som vi kan lära av i uppdraget att vara människa.’

Vad är det att vara människa? Vad kan vi lära av helgonen? Jag ser dem inte som förebilder att lära av, mer som en öppning in i levd verklighet. Den öppningen är vår, den är verklig. Följ din längtan, så manar de oss, genom tid in i vårt Nu. Detta Är att vara människa. Helig. Vi ska inte lära av dem utan göra som dem, hänge oss. Det är inte enkelt. På vad ska man tro?

Halloween är enklare. Det var igår. Eftersom barnen är amerikanska medborgare så firar vi både svenska och amerikanska högtider och ljuset lyser i pumpan. Vi bakade även en pumpkin pie, den blev som jordnötssmör, växer i munnen. Svårsmält. Vi funderade på spökhistorier. I Medevi sägs det spöka – har aldrig sett några spöken där – men fick denna länk tillsänd mig – delar samtidigt som jag strötittar på idol. Alexander Barns mystiska barndom. Här.

Mamsell Ulla, vem var hon?

bild (2)

2 comments

 1. Lite bakgrund till Alla helgons dag:
  Från allra första början var det ju den tidiga kyrkans martyrer man ville minnas, de som hade gett sitt liv för sina vänner, döpta i blod.
  När förföljelsen hade slutat, fanns ändå enskilda kristna som man ansåg vara föredömen och ville minnas som trons och kärlekens hjältar.
  Eftersom årets dagar inte räckte till för alla helgon, införde man i östkyrkan redan på 300-talet en Alla helgonsdag, då under påsktiden.
  På 700-talet infördes en dag för alla helgon i det romerska kalendariet, detta den 1/11, där den ligger fortfarande.
  Som komplement till Alla helgons dag infördes också en förbönsdag för de döda den 2/11, kallad alla själars dag.
  Sedan har ju vi i Svenska kyrkan en ”vana” att förlägga helgdagar till veckoslut så då är det alltså Alla helgons dag på lördag och alla själars dag på söndag då vi tänder ljus och smyckar gravar.
  Ser fram mot att få sjunga ”I himmelen, i himmelen”(Sv Ps 169) på söndag.

  1. Ja, och det där väl därför som Halloween plockats upp och i Sverige firas fredagen före Alla Helgons Dag istället för den 31:a oktober som är brukligt i Anglosaxiska länder – även om det i år nästan sammanföll. Tar fram psalmboken och läser 169. Vers 4. Vackert så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s