1:a Advent: En mycket bättre historia

I slutet av Berättelsen om Pi när den äldre Pi (Patel) berättat sin historia för författaren så kommer den oundvikliga frågan: Vilken version är den sanna? Vad var det egentligen som hände?

Den långa vindlande berättelsen om den unge Pi som överlever skeppsbrottet och flyter runt i en livräddningsbåt tillsammans med en bengalisk tiger i 227 dagar eller den andra historien, den som han berättar när de försäkringsmän som kommer till sjukhuset där han hamnar efter dagarna på havet inte tror på hans fantastiska berättelse. Fanns det en tiger som hette Richard Parker? Fanns den där ön som de landar vid – som ger allt under dagen, ätliga växter, färskt vatten – men som tar allt tillbaka under natten – blir till en kött och människoätande organism? Gud som uppenbarar sig för Pi – är det på riktigt? När de inte tror honom hittar han på en alternativ historia – fri från magi, befolkad av människor istället för djur, mer realistisk skulle man kanske kunna säga. Försäkringsmännen blir i vilket fall nöjda.

Pi svarar författaren, apropå vad det var som egentligen hände, med orden: ‘Vilken berättelse tycker du bäst om?’
‘Den med tigern är en mycket bättre historia,’ säger författaren.
‘Och så är det också med Gud.’

Såg om filmen med sonen – och kanske måste man ha sett den eller läst boken det är lite svårt att förklara på detta korta utrymme – men även vi pratade om vilken version som var den sanna varpå sonen, han är 13, säger den med tigern såklart, det står ju till och med att filmen är baserad på en sann historia. Jag tyckte om att han sa så, även om det kanske inte är riktigt överensstämmande med verkligheten att den skulle vara baserad på en sann historia. Så kan man fundera på om de två versionerna måste utesluta varandra – om allegori kan vara sanning, om en symbol kan ligga närmare sanningen än den verklighet som den uppstod i.

Filmen ger förresten även en bra bild av hur ondska fungerar. Det onda är inte ont endast i kraft av sig själv, utan för att den lockar fram vår egen ondska, gör oss onda, smittar av sig.

Vet inte om detta egentligen hänger samman på något vis med första advent – men Berättelsen om Pi passade bra denna helg. Sätter tonen för ett nytt år. Det är för övrigt Ang Lee som regisserat Berättelsen om Pi och jag läste nyligen någonstans att det är han som ska regissera Exodus-filmatiseringen. Mose i Ang Lee’s händer, ser fram mot det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s