Advent dag 18: Församlingsliv

bild Liljeholmsbadet är, på sitt vis, som en liten församling. Där finns en liten kärntrupp av morgonbadare som återkommer vecka efter vecka, år efter år. Det vilar en vänlig stämning över omklädning, bastu och pool. Man blir igenkänd, man känner igen. Har man inte varit där på ett tag är det alltid någon som säger: ‘Dig har vi inte sett på länge, vad kul att du är tillbaka.’

I duschen påpekade en dam för mig att hon kom ihåg den där julen då jag var väldigt gravid och hur jag senare – följande vår – satt med mitt barn i famnen invid poolkanten, det måste vara 10 år sedan, sade hon. Det är naturligtvis mycket längre sedan än så. Sonen fyller 17 på julafton, han är näst intill vuxen nu. Det händer inte så ofta att han hänger med till poolen numera men Liljeholmsbadet har ändå varit en plats där vi vistats mycket – babysim, först – dessutom har båda barnen lärt sig simma där under simfröken Kickans fasta ledning.

Badmästar Imré kommer nog aldrig utses till Årets Personlighet av Time men han blev en gång av Södermalmsnytt välförtjänt utsedd till Årets Södermalmare, inte minst för sitt sociala engagemang. Liljeholmsbadet har med jämna mellanrum öppet för hemlösa, de bedriver insamlingar och bjuder ibland på mat. I morse satt detta anslag invid dörren vilket fick mig att tänka på det stora i det lilla. Nä, ingen människa kan väl rädda världen men man kan alltid göra något. Verka i det lilla. Se sig om i den verklighet som är ens egen. Så, delar detta lilla upprop även om det kanske inte är så många av er som läser dessa ord som har vägarna förbi Liljeholmsbadet. Fann inspiration i det.

4 comments

 1. Jorden kan du inte göra om.
  Stilla din häftiga själ!
  Endast en sak kan du göra:
  en annan människa väl.
  Men detta är redan så mycket
  att själva stjärnorna ler.
  En hungrande människa mindre
  betyder en broder mer.
  Stig Dagerman ur ”Samlade skrifter. Band 10.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s