Vingens erfarenhet

clairvoyance_(self-portrait)-largeClairvoyance, eller självporträtt. Båda titlarna finns. Den här bilden släpper inte. Det är Rene Magritte, mest känd kanske för sin målning av en pipa med undertexten: Detta är ingen pipa (det är en bild av en pipa, fatta skillnaden). Detta är inget ägg. Hur målar man det? Hur får man vingar?

”Fågeln kämpar sig ur ägget. Ägget är världen. Den som vill födas måste slå en värld i spillror. Fågeln flyger till gud. Guden heter Abraxas.”

Citatet är från Herman Hesse, Demian, jag läser den boken, långnovellen, varje år, i maj, har gjort så sedan jag införskaffade den 1983. Varje år. Innebörden skiftar. Skillnaden i läsandet innan och efter är denna: Det är inte jag som ska växa vingar, som ska flyga till Gud, flaxa, det är omvänt. Fågeln kan inte flyga till Gud, fågeln måste inse att dess vingar är av intet, är av Gud. Endast Gud har vingar, som bär, om vi låter oss bäras.

Om Hesse:

Hesse växte upp i staden Calw i Schwarzwald med en pietistisk missionärfamilj. Han läste till präst men rymde från den missionsskola han gick på. Under åren 1893-1903 vistades han på sanatorier, hade nervsammanbrott och försökte begå självmord, han arbetade även som urmakarlärling och bokhandlare. Som romanförfattare debuterade han med romanen, Peter Camenzind 1904 (på svenska 1905). Men han hade tidigare gett ut diktsamlingen Romantische Lieder, 1899. Från 1919 var han bosatt i Montagnola och han blev schweizisk medborgare 1923.
Verk av honom brändes under bokbålen runt om i Nazityskland 1933.

Hesse fick Nobelpriset i litteratur 1946 och Pour le Mérite för sin insats för världsfreden 1955. Hans mest kända romaner är Stäppvargen, Siddhartha, Narziss och Goldmund och Glaspärlespelet, som allesammans handlar om letandet efter andlighet utanför samhället eller om utanförskapet i sig.

2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s