8 comments

  1. På nätet bara. Blir osäker nu om man får rycka bilder så där och använda. Tyckte mycket om den – och tanken att människan är och bär livets träd. Konstnären heter Mahirates – som jag inte känner till.

 1. Är inte det en väl tillrättalagd läsning? Efter en stunds betraktande ser jag mannen med ansikte, livets träd, äta av frukten på kunskapens träd – kvinnan utan ansikte? Att föra samman livets träd som konsumerande kunskapens träd – vad blir det? Mannens överkropp och kvinnans underkropp?
  Undrar om inte kunskapens träd är perifer och livets träd centralt. Livets träd ger människan – man och kvinna – skugga och näring. Är kunskapens träd en del av ramen? Alltför ofta gnager jag på ramen när kärnhuset finns i mitten som ger embryon till nya skott.

 2. Bilden är intressant, men mytologiskt både rätt och fel.

  Adam är jorden i den bibliska allegorin. Ur den växer livets och kunskapens träd. Eva är modern till allt levande (kan du din Bibel?) Hon är anden, livets träd, på vilket handlingarna eller de goda gärningarna är de frukter som Ägaren vill ha av sin arrendator. Gärningar! Goda sådana!

  Lilit heter Adams först hustru. Hon vägrade underordna sig, och fördrevs till andens öken. Där blev hon moder till alla demoner, de politiska ideologiernas andar och diverse religioner. Hon är det slingriga intellektet, vår grubblande själ i Kunskapens Träd.

  Lilit är också Moses stav, den som förvandlades till en orm då den kastades på marken. Där slogs Arons grönskande stav, som också förvandlades till orm, med intellekt tillhöriga faraos präster och trollkarlar. Som vandringsstav stödde intellektet Moses på vägen genom livet.

  Själ och ande är Adams hustrur. På Kreta var Moder Jord en kvinna. Adam betyder jord, men jorden kan inte vara en kvinna på hebreiska. Där är ordet jord grammatikaliskt maskulinum. Bilden av den kretensiska ormgudinnan är en äldre allegori över jorden och seraferna.

  Seraf betyder lysande orm. Två sådana änglaväsenden står på sidan av Guds tron. Och människan är en avbild med själ och ande.

  Hittade hit i min jakt på bilder. Jag blogga om sådant här. Är lika arg på troende, som ateister, som alla vägrar inse allegoriernas budskap. Alla är fundamentalister, bokstavstroende. Sådana här bilder tycks dock kunna ge en känsla för vad det handlar om.

  1. Tack för ditt inlägg. Jag ska lägga din blogg i min feed. Jag är troende – men det utesluter inte att jag finner det intressant hur de bibliska berättelserna går igen. Så, jag tycker om att finna bilder som inte är gjorda av troende men där man använt de bibliska berättelserna, samt också hur man tolkar olika. Ofta kan de två korsbefrukta varandra. Historien om Lilith känner jag till – även det att hon sägs ha varit Adams första hustru – men hon omnämns inte i Bibeln så det blir lite svårt att tolka henne ur någon form av bibliskt perspektiv. Adam sägs också på hebreiska betyda människa, eller maninna, som att Gud skapade människan först, som människa, uppdelningen man / kvinna blir då sekondär.

 3. Om du läser http://sv.wikipedia.org/wiki/Lilit får du veta, att Lilit faktiskt omnämns i Bibel 2000, men saknas i många översättningar. Man har där valt att översätta namnet till tornuggla eller bara utelämna det. Hon finns i Jes 34:14 och i Job 18:15 i vår nya bibelöversättning.

  Eftersom det inte finns något mer än hennes namn i GT, kan vi anta, att t.ex. Jesaja ser henne som så välkänd, att han inte behöver förklara något. Han utgår från sin samtids judiska myt, som han då indirekt bekräftar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s