Fastetid: I dödsångestens kyrka

DSC01461 Kör den här bilden ett varv till. Fann den alltså utanför Alla Nationers Kyrka vid Getsemane. Kyrkan har fått sitt namn för att den byggdes med donationer från katolska kyrkan i många olika länder. Den sägs vara byggd på platsen för Jesu bönekamp – låt din vilja ske – och har också kallats dödsångestens kyrka eller själakampens kyrka.

Skylten är en uppmaning till guidade turer att ta förklaringarna utanför för att sedan träda in i kyrkan i tystnad, men skylten har en mångsidighet. Behöver allting förklaras? I en kyrka? Varifrån kommer denna idé?

Vi kom till kyrkan, jag och min vän, på eftermiddagen. Vi hade promenerat längs de små vägarna på Olivberget och vi satt en stund i Getsemane innan vi gick in. Det pågick en mässa i ett av sidokapellen i kyrkan och sången var på latin. Jag förstod naturligtvis inte ett dugg av vad orden ‘betydde’ men stämningen var förtätad, andades, så smälter man, slås av att detta är på riktigt, det är sant. Sant då inte som när man bedömer ett påståendes giltighet utan som en insikt om den sanning som uppstår i samklang med sig själv, överensstämmande med livet självt.

Detta är också sant: En del människor kan tala inför 100 personer och ändå kommer majoriteten av de som lyssnar uppleva det som om det talades direkt till dem. Det kan uppstå en intimitet i det som en del känner sig tvungna att värja sig för, men egentligen är det kanske så enkelt, eller så svårt, att mänsklig existens djupast är samma. Jag brukar säga det, apropå Franciskus, en tiggarmunk för 800 år sedan, att han fascinerar än idag, inte för att han på något vis är modern, snarare tvärtom, men människor som blottat sitt existentiella djup och förmår förmedla det, blir på sitt sätt tidlösa. Den existentiella sanningen är på så vis evig, samma över tid och rum. Är Gud. Hur gestaltar man den? Förmedlar den? Lever den?

Det var väl där någonstans den där skylten spann vidare. Jag har under mina år i kyrkan hört allt för många förklarande predikningar som förvisso kan vara intressanta, men de förmedlar sällan liv, andas inte, de är kanske sanna, ur ett språkligt perspektiv, men de förmedlar ingenting av Sanningen som är att vara människa. Det är ett stup mellan att förklara tro och att uppenbara, eller gestalta, den, och ja, låt oss lämna förklaringarna utanför och se vad som sker. Det hörs på en gång när en människa talar i sanning – han/hon kan inte säga något annorlunda, man vill höra mer. Bara den som blivit berörd, och som har mod att visa det, förmår beröra andra.

Imorgon är det Bebådelsedag, eller firas Bebådelsedagen i våra kyrkor. Man kan naturligtvis undra över tro-vetenskap när man ställs inför Jungfru Maria, men det samtalet kanske ändå är bäst att föra utanför kyrkorummet. Kyrkorummet, vad ska vi ta med oss dit, vad behöver vi få förmedlat? Få bebådat?

‘Ingenting är omöjligt för Gud.’

Andas orden i oss, eller förklarar de bara hur en Gudsbild kan vara? Skillnaden mellan förkroppsligad sanning och förklarad sådan, den kan man leva vidare med och utmana. Ser vi skillnaden?

Jag skrev om Marias dag förra året vilket var en förkortad version av en text som var med i en antologi om kyrkoåret. Här.

Joel Halldorf skriver om Maria i Dagen. Här.

2 comments

  1. Jag hörde i en predikan igår en präst som sa att det inte är meningen att vi ska förstå precis allting i kyrkan. Jag tyckte det var bra. Att våga vila i tillit och inte styras av kontrollbehovet och behovet av att förstå och tillrättalägga precis allting. Att låta tron vara lite av ett mysterium – nåja, det var i alla fall min tolkning av det han sa.
    Själv har jag precis lagt ut min lekmannapredikan från igår om Marie bebådelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s