Stilla Vecka: På den tredje dagen

mary-annointing-jesus-feet Och efter natten blev det morgon. Det är den tredje dagen.

Det blir lite krångligt nu i tiden och det råder en viss diskrepans kring vad som skedde på den tredje dagen, och dess konsekvens då även för den fjärde. Jag har parallelläst och dragit pilar. Spelar det någon egentlig roll om Judas gick till översteprästerna på den tredje dagen, eller den fjärde? Om Jesus predikade i templet endast på den tredje dagen, och var tyst i Betania på den fjärde, eller om han predikade båda dagarna? Antagligen är det avgörande. Spy Tuesday, finns det vissa som kallar idag – dagen då Judas säljer ut – som följs av Silent Wednesday. Det talade till någonting till mig.

Tidsförvirringen kan även bero på hur man definierar ett dygn, enligt den Judiska tron – Jesus och hans lärjungars tro – inträder dygnsskiftningen på kvällen, i.e. dygnet slutar, startar i skymning, när mörker går mot ljus, inte som vi kristna tänker oss, att dygnet börjar, slutar i mörker. Vilket då skulle betyda att vi nu, när jag skriver detta, redan befinner oss i den fjärde dagen, inte den tredje, och att Rubens målning visar en dags början, inte dess slut. Sådant påverkar perspektiv. Är detta början? Eller slutet? Början på slutet? Slutet på början?

Nåväl, på den tredje dagen var torrt land. Så uppstod växter. Det var gott. På den tredje dagen, och här finns en viss överensstämmelse, är fikonträdet på vägen till Jerusalem nedtorkat, dött, förbannat. Den omvända skapelseberättelsen. På den sjätte dagen kommer Gudsmänniskan in i skapelsen, dödas hon ut ur Skapelsen. Fredag. Vi är tisdag.

Det är mycket undervisning denna dag – han undervisade från morgon till kväll – talenterna, tio jungfrur, tidens tecken, återkomsten, för att inte tala om Ve Ropen. Ve er!

Så är det två kvinnor som står ut. Änkan med sin skärv, som ger av det hon egentligen inte har. Vem gav mest? Och så den andra kvinnan, hemkommen igen, i Betania. Smörjelsen. Rubens tolkning är vacker, men den rymmer inte mycket av den otålighet och ångest som jag vill tro måste prägla denna tredje kväll, eller fjärde morgon. Den är för harmonisk.

Jag har lyssnat på Soundtracket till Jesus Christ Superstar där denna scen tar stor plats.

‘We want you to sleep well tonight.’ Här.

Det är en i kärlek ställd omtanke.

Det är den tredje dagen. Och det var dag. Och det blev natt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s