Heliga Valborg

Unknown Imorgon har Valborg namnsdag och som brukligt är i Sverige firas hon på aftonen innan, Valborgsmässoafton, som är en afton där det hedniska, kristna och det rent praktiska sammanflätas. I folksägnen sägs Valborgsmässonatten vara den natt då gränsen mellan de döda och de levande är som tunnast. Det var också, enligt medeltidstro, en natt då häxorna red på sina kvastar eller på getter till heliga offerplatser för att umgås med Djävulen och hans gelikar.

Man tände därför eldar och förde väsen för att skrämma bort häxorna och de onda andar och övernaturliga varelser som flockades kring dem. Sägs det.

Eller, så tände man brasor för att skrämma bort rovdjur. Den första maj var vintern slut. Det var dags att släppa ut kossorna, fåren, på bete.

Valborg, eller Walpurgis, helgonet då, föddes omkring 710 och var abbedissa på ett kloster i Tyskland. Enligt legenden var hon ursprungligen en engelsk prinsessa. Hon avbildas ofta med sädesax i handen, och sägs därmed vara en beskyddare av skörden. Som skyddshelgon är hon dock helgad åt de som bär rabiessmitta. Varför har jag dock inte lyckats klura ut. Kanske finns det en koppling i detta: Rabies = en gång i tiden tolkat som ett tecken på besatt av ond ande?

Och med det får man väl önska en God Valborgsmässoafton.

2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s