Påsktid: En länk

En torsdagslänk. Mats Svegfors skriver i Kyrkans tidning under rubriken: Vi behöver mer av rättrådig ilska.

‘Egenheterna med inre konflikter i ideburna organisationer är att de ofta blir mycket elaka. Det är precis som om goda syften legitimerade dåligt uppträdande. Möjligen skulle man kunna spekulera om att människor som inte kan få utlopp för sina personligheters dåliga sidor får större spelrum i ideella, och med nödvändighet rätt platta, organisationer än i marknadsdrivna eller regelstyrda företag och förvaltningar.’ Läs hela texten Här.

Han skriver om konfliktkulturen som utvecklas i kristna sammanhang. Jag kan instämma i att jag förvånas över tonläget och visst kan man använda det ordet, elakheten, som alltför ofta tycks prägla kyrkliga sammanhang. Jag vet inte om Svegfors har rätt i sin analys, läs själva, men jag kan hålla med om att tonen och förhållningssättet inom kyrkan i många fall är hårdare och mer fördömande än vad man möter på andra platser i samhället. Dessutom finns det någon sorts oförmåga att över huvudtaget se det – det vill säga, en sorts blindhet gentemot den egna ‘elakheten’.

Frågan är vad man kan göra åt det?

Ur Svegfors sista paragraf: ‘Jag tror att kyrkan behöver en ledare som med ett vredgat engagemang tog itu med intriger och bakdanteri.’

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s