Gästabud – en bild

Chagall, Abraham & 3 Angels 1954-67 Den finaste kalven, det bästa mjölet och den söta mjölken. Det finns en poäng i hur änglarna emottages, och inte minst i hur konkreta de är. De sitter till bords, de äter, de dricker. Så verkliga är de.

Just den sidan av änglarna har väl i princip försvunnit – visst finns det människor idag som får besök av änglar, eller som säger sig leva i relation med änglar, men hur många skulle få för sig att besvara ängelns närvaro med att laga mat?

‘Själv stod han bredvid dem under trädet medan de åt,’ sägs det om Abraham, vilket kanske inte riktigt syns i denna målning, som även den är ur Chagalls Bibelillustrationer. Just så konkret kan Gud också vara.

I och med dagens Söndag går vi in i en ny tid i kyrkoåret – trefaldighetstiden – Sonen, Fadern och Anden. Även människan är på sitt sätt trefaldig – kropp, själ och ande (fast vissa byter ut själ mot medvetande, som i det engelska mind spirit and body), med dess olika uttryck: Tanke, känsla och vilja. Så får man sträva efter att de ska bli ett – att de inre motstridigheterna ska lägga sig till ro, tanke, känsla och vilja bli ett, som en hel(ig)het.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s