En annan planet

imagesHar varit och sett ‘Apornas Planet: Uppgörelsen’ för att stilla min nyfikenhet. Har en viss fascination för hur De Stora Filosofiska Frågorna behandlas inom populärkulturen. Visst, filmen är en actionfilm med stora, en del till utseendet rätt skrämmande, apor i huvudrollerna men det är också en film som ställer frågor som: Vem tar på sig rätten att härska över en annan, och, kanske den än mer intressanta frågan, hur reagerar den som tvingas till underkastelse när hon själv får övertag? Sedan kommer de där mer storsvulna frågorna in med som: Var går gränsen mellan människa och djur, och vad är civilisation?

Det är också en studie i hur snabbt det kan gå att rasera ett till ytan fungerande samhälle – aporna har djupt inne i skogen byggt upp en harmonisk tillvaro men människans intrång skapar snabbt splittring, inte människa mot apa då, utan apa mot apa.

Det är smart att låta konflikterna i filmen fokusera på de ‘krig’ som uppstår inom de olika samhällena (människa mot människa, apa mot apa) och som i grunden, kanske, handlar om förmågan att lita på någon som är oss radikalt annorlunda, och som kanske en gång i tiden har gjort oss illa. Lättare då att ta till svärd. Kriget börjar inte med anfall, utan för att rädslan för anfall blir så stor att man finner sig nödgad att anfalla först.

Det är en lätt dystopisk film för en sommarkväll – och jag vet inte riktigt om jag skulle säga att det är en ‘bra’ film. Googlade recensioner och de är överlag riktigt positiva, ‘sällan har en film fått mig att känna mig så ambivalent’ skrev någon och det är väl ett gott betyg. Själv såg jag filmen med sonen som är 13 och det kan bli som en samtalsstart kring ‘rätten’ att ge igen kontra ‘möjligheten’ att försonas. Inte helt fel att fundera vidare kring en julikväll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s