Medevi 336 år

bildMedevi har fyllt 336 år och det firades under gårdagen, traditionsenligt. Firandet i Högbrunnen inleds, som alltid, med Finska rytteriets march och avslutas med Carolus Rex. Vid Grötlunken avfyras Hurra med trumpetsalut till Urban Hjärnes minne, till Medevis väl och till vårt fosterland. Sedan sjunger vi nationalsången. Och har besök av 1700-tals lajv.

bild 4Man kan dra vilka slutsatser man vill från ett beteende som detta, men Medevi är lite så. Antingen fattar man, eller inte. Blir smittad, eller inte. Kommer tillbaka, eller inte.

Jag ville egentligen länka till den artikel i Östgötacorrespondenten som gårdagens Högtidstalare professor Anders G Olsson skrivit, det är en förkortad version av hans tal vid Urban Hjärnefirandet, men den finns inte att länka till. Anders Olsson var den sista Brunnsläkaren på Medevi, sommaren 1981, då Landstinget beslutade att inte längre skicka patienter till Medevi vilket i sin tur ledde till nedläggningen av lasarettet, att badhuset stängdes och förföll, att brunnen tvingades försöka leva vidare på egen hand.

Det är en utmaning att förvalta tradition. Det är många frivilliga som ger av tid och engagemang för att brunnen ska kunna leva vidare. Och det gör den, på sitt sätt, i sin takt. I Lasarettet är konfirmander, i badhuset målarkurser, det är klart att det behövs mer, men det handlar också om, som vår Högtidstalare talare påminde mig om, hur man ser på det. Vilka ögon man väljer. Han ser en Brunn som är radikalt annorlunda hans tid men som ändå lever vidare, medan andra bara ser en samling förfallna byggnader och förfasar sig.

Själv funderar jag rätt mycket på att vara här mer och att ordna, till exempel, kanske inte retreater men till exempel bibelstudieveckor under någon sommarvecka. Det är en sådan där återkommande tanke och förr eller senare.

Urban Hjärnestatyn i parken.

Urban Hjärnestatyn i parken.

Brunnsorkestern

Brunnsorkestern


Så fick jag vara tofslärka,

Så fick jag vara tofslärka,

Höbrunnen

Högbrunnen


bild 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s