Himmelriket

images ‘Himmelriket är som en skatt som ligger gömd i en åker. En man hittar den och gömmer den igen, och i sin glädje går han och säljer allt han äger och köper åkern. Med himmelriket är det också som när en köpman söker efter fina pärlor. Om han hittar en dyrbar pärla går han och säljer allt han äger och köper den.’

Himmelriket som en dyrbar pärla. Kommande söndags evangelietext. Om man bara läser Bibeln utifrån evangelietexterna och försöker koppla bort sin egen förförståelse och läser rent konkret är detta en text som i sitt isolerade tillstånd kräver sin utläggning. Dyrbar pärla, skatt, som man kan köpa för pengar?, som man gömmer och gräver ned så att ingen annan kan hitta till den? Himmelriket?

Samtidigt Himmelriket, upptäckten av det, tron, som den allra dyrbaraste av gåvor, mer värd än allt som kan köpas för pengar, och så det där behovet av att ta hand om den, vårda den, kanske ibland gömma undan den i den plats inom oss själva som endast Gud kommer åt. Himmelriket som en skatt inom oss, en pärla som är vår, som ingen och ingenting kan ta ifrån oss, som är det beständiga, eviga inom oss. En droppe som rymmer ett hav.

2 comments

  1. Riket som rymmer allt, utan vilket intet ryms. Riket som ger rymd och rum, luft och klarhet, en lysande pärla som ändå inte bländar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s