Hjärtats tankar

images Det är kanske inte riktigt som på bilden som man föreställer sig dagens evangeliescen, eller i alla fall inte jag. Men, jag kan har en viss förkärlek för den här typen av bilder – de påminner om de där stora planscherna som fanns i skolan när jag var barn.

‘Några dagar senare kom han tillbaka till Kafarnaum och det blev känt att han var hemma. Det samlades så mycket folk att inte ens platsen utanför dörren räckte till längre, och han förkunnade ordet för dem. Då kom de dit med en lam som bars av fyra män. Eftersom de inte kunde komma fram till Jesus i trängseln bröt de upp taket ovanför honom och firade ner bädden med den lame genom öppningen. När Jesus såg deras tro sade han till den lame: ”Mitt barn, dina synder är förlåtna.”’

Lite senare i texten finns meningen. ‘Jesus förstod i sin ande vad de tänkte och sade till dem: ”Hur kan ni tänka så i era hjärtan?’

Att förstå i sin ande. Att förstå en annans tankar innan de sätts i ord. Att veta vad som ryms i andras hjärtan. Det måste ha varit väldigt naket att träffa Jesus, avklädande. För övrigt tycker jag om det där med att tänka i sitt hjärta – hjärtat som tänker. I vår tid gör vi allt för ofta distinktionen mellan hjärta och tanke, nästan så att de blir ömsesidigt exklusiva, tanke eller hjärta, så riskerar vi att kantra över åt endera hållet. Hjärtats tankar, det är en bra bild att ta med sig i veckan som kommer.

6 comments

 1. Jesus ser tron och han ser otron, och han lyfter fram båda. Just genom att han lyfter fram och klär av också otron får alla en ny chans. Är inte det en modell för alla rum där Jesu röst kan höras?!

 2. Avståndet hjärta-hjärna, världens längsta halvmeter, har någon sagt.
  Älskar uppmaningen i prefationen, i mässan: ”Upplyft era hjärtan!” och vårt svar:” Vi upplyfter dem till Herren.” Intuitivt förstår man och bereder sig, med hela sin varelse för mottagande.

  1. Ibland kan meningar i Bibeln hoppa fram till en – och jag tycker om tanken kring detta med ‘hjärtat som tänker’ eftersom vi i vår tid ofta gör så tydliga uppdelningar mellan människor som är ‘intellektuella’, tänkande, och de som är ‘emotionella’, kännande. En del anses för mentala, medan andra anses för känslomässiga. Tänker mig att heligheten, helheten, är integration, inte att tanke och hjärta motverkar varandra utan att de ska samverka. Jag vet inte, ibland hamnar man i helt andra sidospår än de som kanske veckans text var ämnad att leda in en på.

 3. Tänker mig att intuition är en kombination av hjärta och hjärna, leder vidare till insikt som bygger på erfarenhet, ja så där kan man hålla på, tänker på Ferlin som skriver i sin dikt: ”Kan du höra honom komma:

  Ty han talar ej latin – som den grå teologin
  vilken halkat på sin egen halhets halka –
  Men han talar som en ton ur en mjuk violin
  och han talar såsom aftonens svalka

  1. Man har olika perioder – ibland är man väldigt i sin intuition, den träder fram, men ibland dränks den i malande tankar eller stormiga känslor.

   Otroligt fint Ferlin citat. Fick mig att tänka på Eggerhorns psalm, Innan Gryningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s