Helgonen

Det var lite luftigare i kollektivtrafiken i morse, det märktes att det är höstlov. Veckan innan Alla Helgons Dag. Själv arbetade jag idag – mötesdag – men nu är det höstlov även här och imorgon åker jag och sönerna till London för att hälsa på vänner.

Så, nu blir det lite uppehåll här på bloggen, igen. Återkommer på söndag.

‘Helgonen påminner oss om vår gudomlighet’ – länkar till en rätt lång artikel jag skrev för en tid sedan.

‘Helgonen synliggör människans storhet, hennes kapacitet att vara Gudsbärare. De gestaltar den kallelse som är varje människas och vars djupaste syfte är att lyfta fram det som det mänskliga är tänkt att vara, nämligen Guds avbild.’ Hela texten Här.

Med önskan om en Välsignad Alla Helgons vecka!

6 comments

 1. ”Med alla dina trogna i alla tider och hela den himmelska härskaran tillber vi dig och lovsjunger….” Vid detta moment i mässan, föreställer jag mig, att alla helgonen och de som gått före i tro dansar in i kyrkan och fyller rummet med sin närvaro och sjunger med oss, tiden har upphört. vi möts i ett gemensamt nu.
  Det har blivit en olycklig sammanblandning av Alla helgons dag och Alla själars dag också i våra kyrkor, två viktiga firningsdagar men med helt olika karaktär.

  1. Så intressant att du tog upp detta, skrev sjlv alldeles nyss om denna dag: http://barockbloggen.blogg.se/2014/november/alla-sjalars-dag.html#comment

   Jag tycker sammanblandningen kan bli fel på så sätt att anhöriga med dåliga erfarenheter av den som dött tycker ljuständandet blir hyckleri eftersom den avlidna sannerligen inte var något helgon. Men vi tänder ljus för alla själar, för alla som levt. Detta är en bild av nåden som kyrkan borde ta tillvara!

   1. Tack för din länk. Jag tror inte att svenskar i allmänhet vet vad som är skillnaden eller att man tror att Alla Helgons Dag och Alla Själars dag är samma. Fann nedstående citat i SvD i en artikel om Halloween – och man vet inte riktigt vad man ska göra av det. Lektorn är ju själv inne på samma tanke, okunnigt eller? För övrigt säger det någonting om hur hon definierar Halloween som en ny tradition, det blir jättemärkligt. Tycker jag då!

    ”Agneta Lilja är lektor i etnologi vid Södertörns högskola, och har tittat närmare på hur svenskarna har närmat sig halloween de senaste åren. Enligt henne har de amerikanska influenserna gjort att alla helgons dag blivit mer uppmärksammat de senaste åren.

    – Alla helgons dag och halloween har egentligen inte så mycket med varandra att göra. Men båda handlar på sina sätt om döden. Det som har hänt är att gravbesökandet på alla helgons dag har ökat väldigt mycket sedan halloween blev ett begrepp. Jag tror att det blev ett större fokus på den helgen. Det var många som kom på att man kunde börja besöka gravar, säger Agneta Lilja och fortsätter:

    – För att en ny tradition ska kunna sätta sig måste den uppfylla vissa krav, den måste ha någon slags vettig funktion som hänger ihop med samhället, och tala till människorna, och på något sätt gör väl halloween det.”

 2. Ja, när inte ens etnologerna vet vad det handlar om är det kanske lite mycket begärt att den vanlige kyrkogårdsbesökaren ska ha stenkoll. Jag kan inte heller minnas att Halloween kom före ljuständandet. Jag tror det riktigt exploderade med ljuständning efter mordet på Olof Palme men i mina hemtrakter tände man ljus på gravarna vid Allhelgonahelgen långt innan det. De gamla klagar på att barnen klär ut sig till spöken när man förr tände ljus både i hemmet och vid graven. Halloween är ju dessutom irländska namnet på Alla Helgons dag, så allt blir konstigt. Hon kanske blev väldigt hårt redigerad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s