Domsöndag: The state of the heart

Egypt_dauingevektenI den egyptiska faraonska traditionen har hjärtat en stor roll när det kommer till domens dag. Att väga hjärtat.

Hjärtat ansågs representera inte bara känslor utan även tankar och personlighet. ‘The state of the heart’ var på sitt vis avgörande. Hjärtat bar möjlighet till sanning, vishet, rättvisa, en möjlighet leva i samklang med sanningen själv (ma´at).

Levde man ”i sanning” stod man i samklang med kosmos.

Domens Dag efter döden var den dag då hjärtat skars ut och vägdes i en vågskål – i den andra vågskålen låg sanningen (ma´at) i form av en fjäder. Det sägs att Anubis var den Gudom som ledsagade de avlidna till domstolen i Underjorden där han placerade deras hjärtan i vågskålen mot en fjäder.

Var hjärtat lätt som fjädern fick den döde träda in i efterlivet.

Jag ska inte här gå in på här vad som hände med det tunga hjärtat.

Bilden, apropå Domsöndagen, är rätt talande. Väldigt konkret. Domens dag innan döden. Det tunga hjärtat kontra det fjäderlätta. I kristenheten talar vi inte så mycket om hjärtats tyngd, mer om hjärtats helhet, det odelade hjärtat, kontra det splittrade, men det hela hjärtat bär samma möjlighet som det lätta hjärtat, att rymma universum, hela kosmos. Allt. Det är också en möjlighet.

Det där fick mig att tänka på Isak Syrien när han fick frågan om vad som utmärker det hela hjärtat, det icke splittrade, det odelade hjärtat, han sade: det känner inte förakt. Så blir det fjäderlätt. Helt. Förakt tynger. Splittrar.

Det är väl det som Domsöndagen handlar om, the state of the heart.?

2 comments

  1. ”Blessed are the pure in heart: for they shall see God” (Matt 5:8), låter bättre på något sätt än vår svenska variant. Tänker att det gäller att hålla sitt hjärta berett för besök.

    1. Att komma till ett berett hjärta, det används ju ibland i Beredelseorden. Håller med angående ord – rent hjärta låter som inte smutsig, men pure har ytterligare betydelse även i termer som äkta (pure gold, etcetera). Att inte vara belamrad är en bra tanke att ha med sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s