Adventstid: Guds rike är nära

Nära är ett mångbottnat ord. Guds rike är nära kan uppfattas olika.

a) Nära i tid, som kommer snart. Gör er redo.

b) Eller nära spatiellt, nära som i bredvid, invid, är redan här. Guds rike är närmare än det egna hjärtat. Guds rike är inom er.

c) Eller nära som en släkting, en mor eller far, någon som man älskar/t, som alltid tycks nära helt oavsett tid och rum, kärlekens levandegörande.

Söndagens texter är tydliga. Ändå har jag sällan hört dem predikas över där de befinner sig, ofta tar predikan sin ingång i att förklara den stämning som rådde, man trodde att Jesus snart skulle komma tillbaka, man levde i eskatologin, så ser vi det inte nu, och så vinklar vi det mot b) Guds rike är nära. Det är redo att födas inom er.

Vad missar man, om något, om man helt bortser från våndan inför Jesu ankomst?

Jag vet inte. Ser det som en treenighet. Nära i tid. Gör er redo. Fadern. Nära spatiellt. Är redan här. Sonen. Alltid nära. Anden.

Inte en tolkning på bekostnad av andra, alla tre och alla behövs, men kanske mer hjälp för att integrera dem? Han säger ju trots allt så här, Jesus:

”Tecken skall visa sig i solen och månen och stjärnorna, och på jorden skall hedningarna gripas av ångest och rådlöshet vid havets och vågornas dån. Människor skall förgås av skräck i väntan på vad som skall komma över världen, ty himlens makter skall skakas. (…) Var på er vakt så att inte era sinnen fördunklas av omåttlighet och dryckenskap och livets bekymmer, annars överraskas ni av den dagen som av en snara, för den skall komma över alla som bor på jorden. Håll er vakna hela tiden och be att ni får kraft att undfly det som väntar och kan stå upprätta inför Människosonen.”

Att överraskas av den dagen som en snara. Att kvävas av den. Det är också en verklighet att förhålla sig till.

Så går vi in i den andra Adventsveckan. Guds rike är nära.

3 comments

  1. Tack för dina tänkvärda ord! Jag känner själv många gånger att mina sinnen fördunklas av vardagens bekymmer. Jag ska be om att få stå upprätt inför Människosonen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s