Adventstid # 12: Lucia

‘I det svenska bondesamhället räknades lucianatten den 13 december länge som årets längsta. Denna föreställning levde kvar, trots kalenderreformen 1753 som flyttade vintersolståndet till 21–22 december. Enligt folktron var lucianatten farlig, eftersom övernaturliga makter var i rörelse och djuren kunde tala.’

När jag satt och googlade Luciafirande så förvånade det mig att seden med Luciatåg är en så pass ny företeelse – dagens luciatåg som vi känner dem går tillbaka till 1927 då en tidning bestämde sig för att utlysa Luciatåg. Innan dess hade förvisso Lucianatten firats, man tände ljus och så men mest för att fördriva övernaturliga makter.

Det är väl inte så att vi idag direkt förknippar Luciafirande som något religiöst, men jag hittade även information om den heliga Lucia av Syrakusa, som är skyddshelgon för mycket, bland annat
för synen, för blinda, sjuka barn, bönder, prostituerade som ångrar sig, glasmästare, chaufförer, sjuksköterskor, sadelmakare, skräddare, vävare, knivsmeder, sekreterare, notarier, vaktmästare och dörrvaktare; i England författare, advokater, tjänarinnor och försäljare; mot ögonsjukdomar, kroppslig och själslig blindhet, blödningar, halsinfektioner och dysenteri.

Speciellt kroppslig och själslig blindhet känns som något väl värt att meditera och be över denna Luciahelg och tillika tredje advent. Glad Luciadag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s