Mellandag: #2 Värnlösa barns dag

bildInköpte flera tidningar idag för att läsa in mig på de olika reaktionerna, och beskrivningarna av, det inställda nyvalet. Det är inte helt enkelt att följa alla turer, och risken är väl att dylika uppgörelser resulterar i en sorts politiktrötthet. Politikerna är ändå inte intresserade av samhällelig förändring, vision är lättoffrat i relation till bevarad makt.

Många ledarskribenter utropar SD till den stora potentiella vinnaren. De har nått sitt mål att stå ensamt i opposition, och många tycks mena att detta kommer gynna dem än med inför valet 2018 än vad det hade gjort med ett nyval nu. Å andra sidan känns det som om vad än de andra partierna gör så menar ledarskribenter att det gynnar SD. Marginalisera dem. De växer. Acceptera dem. De kommer växa. Catch-22.

Min fundering är hur viktig visionen om en blocköverskridande regering verkligen var, den uppgörelse vi nu fick cementerar snarast blockpolitiken. Kanske är det priset för att marginalisera SD, om det är till ondo, eller godo, man får se.

Det citat jag fastnade för, efter att ha läst tidningarna, var dock helt orelaterat regeringsformen, det kom från Aftonbladets årskrönika med Staffan Heimerson, apropå sociala medier. Se bild.

Och så fick jag ett SMS idag från en vän som befinner sig på varmare breddgrader, med strandbild, och orden: ‘Sänder en hälsning på värnlösa barns dag! Kram!’ och den korta hälsningen var på sitt vis mer fruktbar än tidningsläsandet. Tyckte om den, påminnelsen om att dagens KyrkoårsSöndag med temat Guds barn infaller på Värnlösa barns dag. Det finns något hoppfullt i det, en sorts vision.

4 comments

  1. Hemma kunde vi fira högmässan i rött. Fjärde dag jul, de värnlösa barnens dag, är martyrdag. De stämde ju även med årgångarna. Vi fick läsa evangeliet om barnamorden i Betlehem, en de oskyldiga barnens söndag. Om det inte vore för närheten till abortproblematiken hade nog söndagen för länge sedan varit söndagen nummer ett. Värdefullt med Stockholmnsaktionen till förmån för de aborterade. Jag tror att det är ett ämne som även många nu ändå levande skulle kunna känna igen sig i. Förutom det hoppfulla kan jag tänka att det också säger något om villkoret för att leva som ett Guds barn – det är inte utan risk.

      1. Ännu mer ovanligt att texterna stämde så precis. Andra årgångens GT hedrar de barnmorskor som inte ställer upp på allt.

  2. Fram till 2001 hette dagen ”Menlösa barns dag”, vilket ju betydde att de var utan fel, oskyldiga, offer för Herodes grymhet och hörde ihop med Jeremias profetia. Värnlösa barn handlar nu om skyddslösa barn överhuvudtaget och texterna kopplar mer till Jesu ord om barnen.
    Håller med Jonas, de hebreiska barnmorskorna är värda all heder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s