Vår tids paria

‘I dagarna utkommer en bok av den danske journalisten och tidigare politikern (Radikale Venstre) Klaus Wivel. Den heter De sista kristna: berättelsen om de förföljda, de som flytt och de som vägrar ge upp (Marcus förlag). Smaka ett ögonblick på den titeln. Upprinnelsen till boken är ett brev Wivel skrev till den danska utrikesministern med frågan om vad regeringen tänkte göra åt fördrivningen av kristna i Mellanöstern (judarna är för länge sedan borta, utom några enstaka, som i Jemen). På detta brev fick Klaus Wivel inget svar. Därför begav han sig till Västbanken, Gaza, Egypten, Libanon och Irak och såg med egna ögon fördrivningen av kristna. Och han mötte även de välmenande västerlänningar som förnekar alla problem. Vår tids paria är de kristna i Mellanöstern. Smaka ett ögonblick på den utsagan också.’

Annika Borg skriver om de sista kristna, Här.

Viktigt, ville länka. Nu ska jag ska beställa boken.

4 kommentarer

  1. Ja, verkligen viktigt, det är så oerhört sorgligt att man kan göra detta till höger-vänsterfråga det går att de som brukar engagera sig i mänskliga rättigheter rent ut sagt skiter i de kristna för de passar inte in i deras postkoloniala mall på verkligheten (Dvs allt USA gör är fel och deras fiender är mina vänner). Högern är ju ännu mer obrydd, goda relationer med Saudi är betydligt viktigare än folkmord.

    Och så har vi kristen vänster, som jag nog kan sägas tillhöra, som vägrar se verkligheten om Palestiniernas ledarskaps utrotning av alla utom sunni-muslimer och bara hittar fel på judar i Mellanöstern, judar är som vanligt roten till allt ont. SvKs officiella hållning är vansinnig på denna punkt. Är de också köpta av Saudi, kan man undra eller är de bara förvirrade gamla vanliga antisemiter?

  2. Viktig fråga som Annika B tar upp – det är verkligen obegripligt, denna tystnad. Liksom den uppenbara kopplingen mellan islam som religion och denna systematiska fördrivning av kristna eller andra icke-muslimer. Rädslan för den stora islamofob-stämpeln spelar säkert roll.

    Och alla tycks tiga – våra politiker med Löfven och Wallström i spetsen, våra journalister som annars jagar svenskar som anses vara rasister eller våldsbejakande, våra feminister trots att allt det de kämpat för står i direkt kollision med islams syn på kvinnor och jämställdhet? Men allra mest upprörande är Svenska Kyrkans tystnad. Som hellre stöttar och supportar Ship to Gaza, än stödjer kampen för våra kristna bröder och systrar som håller på att utrotas.

    Ska också beställa Klaus Wivels bok. Och sprida dess innehåll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s