Mellandagar

Försöker fundera mig in i den där gruppen av människor som samlas på övervåningen för att vänta, som höll ihop under ständig bön, som väntade. Mellandagar kan man kanske kalla den för, denna vecka mellan Himmelsfärd och Pingst.

I efterhand kan man kanske se den som en parentes, fast när det skedde var det antagligen mer som ett vakum. Död, uppstånden, tillsammans på nytt och sedan försvunnen, igen. Jesus lämnar dem med orden att det ska ske som de har hört honom tala om, han säger att de snart ska bli döpta i helig ande. Hur kan man tro på något sådant om man aldrig varit med om det? Så sitter de där, samlade, de håller ihop i ständig bön. I väntan på.

Det där fick mig att tänka på Sinai och den Judiska motsvarigheten till pingsten, Shavou’t, 50 dagar efter påsk som firas för att Mose fick buden från Gud. Bud låter förresten så kravfullt i vår tid, kanske ska man se dem som livshjälp snarare än bud. Förhållningsregler för ett liv i gemenskap, lever ni så här, så kommer ni att leva gott.

Mose gör mer än ett försök, den första gången han försvinner tröttnar folket, det blir oro i lägret, kommer han tillbaka?, och de tillverkar av sitt guld den där berömda guldkalven. Istället för att hålla ihop i ständig bön. Om något kan väl det få vara en påminnelse om hur lätt det är att falla ifrån, att hamna i avgudadyrkan, speciellt sådana veckor då Gud tycks försvunnen, borta.

Svaret när man upplever den frånvaron tycks vara: ‘Håll ihop, be ständigt.’ Det är också en form av Gudstjänstuppmaning, tänker jag mig.

Hjälparen kommer är dagens tema. Hjälparen är inte ett sådant där ord som används så ofta om anden, eller?, spontant tänker jag på Tröstaren, eller Sanningens ande. Andens vind över världen. Alla talar samma språk. Så vet vi.

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s