Andens gåvor

Det är med Anden som med Gud – den uppenbarar sig för att bli till nytta, och där den kan bli till nytta. Det talas ibland om Andens frukter, men även om Andens gåvor. Gåvorna är det som ges till oss, frukten det som blir av oss, med Guds hjälp. Anden som en gåva som hjälper oss att bära frukt.

Följande ur Korintierbrevet, som kvällsläsning denna Pingstdag.

‘Det finns olika slags nådegåvor, men Anden är densamme. Det finns olika slags tjänster, men Herren är densamme. Det finns olika slags kraftgärningar, men Gud är densamme, han som verkar allt i alla.Men hos var och en uppenbarar sig Anden så att det blir till nytta. Den ene får av Anden ord av vishet, den andre ord av kunskap genom samme Ande. En får tro genom samme Ande, en får gåvor att bota sjuka genom samme Ande, en annan att utföra kraftgärningar. En får gåvan att profetera, en annan att skilja mellan andar. En får gåvan att tala olika slags tungomål, en annan att uttyda tungomål.

Men allt detta verkar en och samme Ande, som efter sin vilja fördelar sina gåvor åt var och en. Ty liksom kroppen är en och har många lemmar, men kroppens alla lemmar – och de är många – utgör en kropp, så är det också med Kristus. I en Ande har vi alla blivit döpta för att höra till en kropp, vare sig vi är judar eller greker, slavar eller fria, och alla har vi fått en och samme Ande utgjuten över oss.’

Med det får man väl bara önska en välsignad Pingstid!

6 comments

 1. Gillar pingsten, den medför någon slags fríhetskänsla, att Anden nu leder oss.
  Gillar inte att Annandag Pingst försvunnit i många kyrkor, för att det inte är röd dag. Vad är det för fel på en kvällsgudstjänst på annandagen för att fira ”Andens vind över världen!”?
  Anden har vi ju fått för att vittna om Guds väldiga gärningar, vi behöver bli bekräftade och utsända med detta uppdrag.
  En glad välsignad pingst önskar jag också dig!

  1. För några år sedan var det inte ovanligt med Annandag Pingst Gudstjänster – vet att en del höll kvar i dom när det ändrades från Röd Dag men nu finns det inte många. Håller med om att det är trist. Hela den bilden – Andens vind över världen – är så bra!

 2. Är själv en stor Annandag pingstvän och firar den så gott det går varje år. TV-gudstjänsten passade väl in p detta tema när den gick i repris på Annandagens em.

   1. Absolut i Kiruna har de årliga pingstsamlingarna för västlaestadianerna avslutats-idag. Tredjedag pingst firas fortfarande i norr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s